Volledig scherm
Rechter. © ANP XTRA

Celstraf voor Zwolse oplichter met vlotte praatjes over nep-radiostation

Een 39-jarige Zwollenaar heeft 30 maanden cel waarvan 20 maanden voorwaardelijk gekregen voor het oplichten van ondernemers. Hij bood aan reclamespotjes voor radiozender ‘De ster van Zwolle’ te maken. Dit radiostation bestaat niet eens.

Dat bleek dinsdag uit het vonnis van de rechtbank in Zwolle. De goedgebekte Roy L. wist een tiental ondernemers op te lichten. Ook deed hij grote bestellingen bij die ondernemingen nadat hij hun vertrouwen had gewonnen. Zo ontdekte een slager uit Zwolle, die voor meer dan 1.000 euro aan bbq-vlees had geprepareerd, pas toen hij bij de bezorging van de vleeswaren voor een dichte deur stond dat hij was opgelicht.

Metaalbedrijf

Een fietshandelaar uit Hasselt gaf de man 120 euro voor een spotje, een Zwols Italiaans restaurant gaf 150 euro mee. Grootste gedupeerde was een metaalbedrijf dat hem 2.000 euro meegaf om een partij lood te halen. Altijd verdween L. met het geld op zak en vrijwel meteen ging dat op aan coke, wiet en alcohol.

Tegen de man was twee jaar cel waarvan een jaar voorwaardelijk geëist. De man wilde zelf opvallend genoeg graag tbs. Zoiets kan een rechtbank niet voor deze feiten opleggen, zei de voorzitter dinsdag tijdens het uitspreken van het vonnis. Onderdeel van de grote voorwaardelijke straf is dat hij zich laat behandelen voor zijn verslaving.

In samenwerking met indebuurt Zwolle