Chauffeurs in gesprek met Zwolse rolstoelers na klachten

Ze rijden dikwijls te hard en zijn vaak onvriendelijk. Zwolse gehandicapten hebben wel wat aan te merken op het gedrag van buschauffeurs. Na een reeks klachten gaan de partijen nu met elkaar om tafel. Ook om elkaar beter te leren kennen.

Zwolse rolstoelers uitten afgelopen december,  in een verhaal in de Stentor, felle kritiek op buschauffeurs. Voor vervoerder Keolis (Syntus) kwam dat commentaar als een donderslag bij heldere hemel. Chauffeurs die veel te hard door de bocht rijden? Die met tegenzin een rij-plank neerleggen voor een gehandicapte? Die bot en chagrijnig reageren op een hulpverzoek? De busmaatschappij herkent zich helemaal niet in die klachten. Ook nu niet, vijf maanden later, vertelt woordvoerster Lotte Hendriksen. 

  1. Tomy (40) overleed na hardhandige aanhouding in Zwolle, zijn broer reageert geschokt: ‘Wat George Floyd is overkomen is heel herkenbaar’
    PREMIUM
    VIDEO

    Tomy (40) overleed na hardhandi­ge aanhouding in Zwolle, zijn broer reageert geschokt: ‘Wat George Floyd is overkomen is heel herkenbaar’

    Hij schreeuwt. Vijf mannen zitten op hem, een agent zet een knie in zijn rug, een ander duwt zijn schoen op zijn hoofd. Kort na de hardhandige aanhouding in Zwolle overlijdt Tomy Holten (40). Zijn broer voelt herkenning tijdens de massale protesten tegen racistisch politiegeweld de afgelopen week. De rijksrecherche onderzoekt of er disproportioneel veel geweld is gebruikt bij de aanhouding en of dat leidde tot zijn dood.

In samenwerking met indebuurt Zwolle