Chauffeurs rijden hard en zijn chagrijnig: Zwolse rolstoelers mijden de bus

videoGehandicapten uit Zwolle luiden de noodklok over het busvervoer. Steeds meer rolstoelers mijden de bus omdat ze vinden dat chauffeurs veel te hard rijden en onvriendelijk zijn. Vervoerder Keolis (Syntus) herkent zich niet in de klachten, maar de gemeente Zwolle wil er afspraken over bij de nieuwe aanbesteding van het streekvervoer. 

Ze zijn het klagen moe. Daarom melden gehandicapte reizigers zich niet meer bij de vervoerder. Toch ervaren veel rolstoelers het reizen met de bus als een kwelling. Sterker nog, het ritje levert zelfs traumatische ervaringen op en is reden om helemaal niet meer in te stappen, constateert Anne Blok. Zij werkt bij welzijnsorganisatie Travers en is projectleider van gehandicaptenplatform Toegankelijk Zwolle. Ze verzamelde in de afgelopen tijd tientallen klachten. De problemen spelen echter al jaren, zegt ze. 

  1. Eigenaar Zwolse coffeeshop De Pijp begrijpt angst uit de buurt: 'Nu ga ik me bewijzen’
    PREMIUM
    interview

    Eigenaar Zwolse coffeeshop De Pijp begrijpt angst uit de buurt: 'Nu ga ik me bewijzen’

    Of hij er nog wel zin in heeft, vragen we coffeeshophouder Roy Lensink (42). Hij haalt zijn schouders op. ,,Ja hoor, nu wel weer.’’ De weg naar de opening van de vijfde Zwolse coffeeshop De Pijp was een lange, met bovendien veel hobbels. En dan te bedenken dat Wezeper Lensink al jarenlang met dit idee rondloopt. In Assendorp werd hem de deur gewezen en ook een ander pand ging op het laatste moment niet door. ,,Het was een lange strijd.’’

In samenwerking met indebuurt Zwolle