Chauffeurs rijden hard en zijn chagrijnig: Zwolse rolstoelers mijden de bus

videoGehandicapten uit Zwolle luiden de noodklok over het busvervoer. Steeds meer rolstoelers mijden de bus omdat ze vinden dat chauffeurs veel te hard rijden en onvriendelijk zijn. Vervoerder Keolis (Syntus) herkent zich niet in de klachten, maar de gemeente Zwolle wil er afspraken over bij de nieuwe aanbesteding van het streekvervoer. 

Ze zijn het klagen moe. Daarom melden gehandicapte reizigers zich niet meer bij de vervoerder. Toch ervaren veel rolstoelers het reizen met de bus als een kwelling. Sterker nog, het ritje levert zelfs traumatische ervaringen op en is reden om helemaal niet meer in te stappen, constateert Anne Blok. Zij werkt bij welzijnsorganisatie Travers en is projectleider van gehandicaptenplatform Toegankelijk Zwolle. Ze verzamelde in de afgelopen tijd tientallen klachten. De problemen spelen echter al jaren, zegt ze. 

  1. Boaz uit Zwolle was één van de vijf aanwezigen op de begrafenis van meneer Bouwstra
    PREMIUM

    Boaz uit Zwolle was één van de vijf aanwezigen op de begrafenis van meneer Bouwstra

    Bij de uitvaart van meneer Bouwstra in het crematorium in Zwolle waren vorige maand exact vijf mensen aanwezig. Geen familie, geen vrienden. Alleen de werkster, en de buren. En Boaz Beeuwkes (24). Een jonge Zwollenaar die sinds een paar jaar als vrijwilliger af en toe op bezoek ging bij meneer Bouwstra. Niet wetende van hoe nabij hij later diens zelfgekozen dood zou meemaken. Boaz is degene die in het uitvaartcentrum het woord neemt, voor het handjevol toehoorders dat ook maar bij toeval in het leven van de overledene verzeild is geraakt. Hij vertelt het levensverhaal van meneer Bouwstra. Een verhaal dat hij tot in den treure heeft aangehoord tijdens zijn bezoekjes.

In samenwerking met indebuurt Zwolle