ChristenUnie: sneller hulp voor student die dreigt vast te lopen

videoElke startende student moet een coachgesprek krijgen waarin de mogelijkheden van hulpverlening aan de orde komen, de wachtlijsten bij studentpsychologen moeten verdwijnen en studiestress en prestatiedruk moeten breed bespreekbaar worden binnen opleidingen. Dat zei partijleider Gert -Jan Segers van de ChristenUnie vanmorgen na een werkbezoek aan hogeschool Windesheim in Zwolle. De partij roept minister Van Engelshoven van Onderwijs op om snel met maatregelen te komen.

Steeds meer studenten kampen met prestatiedruk, wat zich uit in psychische problemen en burn out-verschijnselen. Hogeschool Windesheim doet elk jaar een onderzoek naar het welbevinden van studenten. Daaruit blijkt dat een kwart van de studenten burn-out klachten heeft en bijna veertig procent gevoelens van angst en depressie heeft. ,,Of de druk nu komt door persoonlijke problemen, door financiële zorgen vanwege het leenstelsel, of door de maatschappelijke druk om het maximale uit jezelf te persen, voor iedere jongere is het belangrijk dat er goede begeleiding beschikbaar is. Dat moet op elke instelling geregeld zijn,’ zegt Segers. Hij sprak vanmorgen met studenten, studieloopbaanbegeleiders en andere medewerkers van de Zwolse hogeschool.

Universiteitsstudenten in de collegebanken. Studenten kampen vaker
Volledig scherm
Universiteitsstudenten in de collegebanken. Studenten kampen vaker © ANP

De partij is samen met jongerenorganisaties bezig met een actieplan en komt in september met aanbevelingen maar vindt dat de minister ondertussen al in actie moet komen. Zij moet de de universiteiten en hogescholen in staat moeten stellen studenten beter te begeleiden als ze dreigen vast te lopen. ,,Er is onlangs een Gezamenlijke Ambitie Studentenwelzijn opgesteld, waar  universiteiten en hogescholen hun handtekening onder hebben gezet. Het is mooi dat die er is, maar de minister moet hier veel meer bovenop zitten en instellingen faciliteren om de ambities ook waar te maken."

Volgens Segers zijn meer laagdrempelige vormen van coaching en hulpverlening nodig en moeten studenten daar  ook beter van op de hoogte zijn. Zo  zou elke universiteit, hbo- en mbo- instelling met aanstaande studenten een coachingsgesprek moeten voeren, zodat de student de weg naar de hulpverlening kan vinden in geval van nood. Dan  moeten er vervolgens ook genoeg studentenpsychologen zijn. De meeste hbo's en universiteiten hebben speciale studentpsychologen maar er zijn soms wachtlijsten van maanden. Ook moeten studenten onderling meer over studiestress en prestatiedruk praten, zodat ze elkaar beter kunnen helpen. Ook studentenverenigingen kunnen daar een rol in spelen, meent de ChristenUnie.

ChristenUnie-fractleider Gert-Jan Segers.
Volledig scherm
ChristenUnie-fractleider Gert-Jan Segers. © ANP

In samenwerking met indebuurt Zwolle