Volledig scherm
© anp

ChristenUnie wil feiten over tekorten op jeugdzorg Overijsselse gemeenten

ChristenUnie wil weten hoe groot de tekorten van Overijsselse gemeenten zijn op de jeugdzorg. De partij wil dat Gedeputeerde Staten in kaart brengen welke problemen bij de gemeenten ontstaan als gevolg van bezuinigingen. Dat moet uitwijzen of gemeenten door oplopende tekorten zelfs het risico lopen hierdoor onder preventief toezicht te worden geplaatst.

Fractievoorzitter Jan Westert zegt dat de tekorten zijn partij aan het hart gaan, ,,omdat de provincie nog maar kortgeleden de jeugdzorg als gevolg van het rijksbeleid aan de gemeenten heeft overgedragen. Die transitie ging gepaard met een bezuiniging. Bovendien heeft de provincie een toezichthoudende rol op de gemeentelijke financiën.” 

De partij stelt schriftelijke vragen hierover in de wetenschap dat er signalen zijn dat er een toenemende beroep wordt gedaan op de jeugdzorg, waardoor tekorten nog verder oplopen. ,,Gemeenten hebben maar weinig mogelijkheden om het verwijzingsgedrag (van bijvoorbeeld huisartsen, kinderrechter en jeugdartsen) te  beïnvloeden. Ze staan echter wel voor de rekening.’’

De provincie zou eventueel samen met andere provincies de problematiek beter onder aandacht van het Rijk kunnen brengen, oppert ChristenUnie.

In samenwerking met indebuurt Zwolle

Poll

Het Songfestival moet volgend jaar gehouden worden in de IJsselhallen in Zwolle

Het Songfestival moet volgend jaar gehouden worden in de IJsselhallen in Zwolle

  • Natuurlijk, wat een goed idee! (33%)
  • Absoluut niet, laten ze maar ergens anders gaan zingen. (51%)
  • Het maakt mij niks uit. (16%)
4008 stemmen