Volledig scherm
© anp

ChristenUnie wil feiten over tekorten op jeugdzorg Overijsselse gemeenten

ChristenUnie wil weten hoe groot de tekorten van Overijsselse gemeenten zijn op de jeugdzorg. De partij wil dat Gedeputeerde Staten in kaart brengen welke problemen bij de gemeenten ontstaan als gevolg van bezuinigingen. Dat moet uitwijzen of gemeenten door oplopende tekorten zelfs het risico lopen hierdoor onder preventief toezicht te worden geplaatst.

Fractievoorzitter Jan Westert zegt dat de tekorten zijn partij aan het hart gaan, ,,omdat de provincie nog maar kortgeleden de jeugdzorg als gevolg van het rijksbeleid aan de gemeenten heeft overgedragen. Die transitie ging gepaard met een bezuiniging. Bovendien heeft de provincie een toezichthoudende rol op de gemeentelijke financiën.” 

De partij stelt schriftelijke vragen hierover in de wetenschap dat er signalen zijn dat er een toenemende beroep wordt gedaan op de jeugdzorg, waardoor tekorten nog verder oplopen. ,,Gemeenten hebben maar weinig mogelijkheden om het verwijzingsgedrag (van bijvoorbeeld huisartsen, kinderrechter en jeugdartsen) te  beïnvloeden. Ze staan echter wel voor de rekening.’’

De provincie zou eventueel samen met andere provincies de problematiek beter onder aandacht van het Rijk kunnen brengen, oppert ChristenUnie.

  1. Boaz uit Zwolle was één van de vijf aanwezigen op de begrafenis van meneer Bouwstra
    PREMIUM

    Boaz uit Zwolle was één van de vijf aanwezigen op de begrafenis van meneer Bouwstra

    Bij de uitvaart van meneer Bouwstra in het crematorium in Zwolle waren vorige maand exact vijf mensen aanwezig. Geen familie, geen vrienden. Alleen de werkster, en de buren. En Boaz Beeuwkes (24). Een jonge Zwollenaar die sinds een paar jaar als vrijwilliger af en toe op bezoek ging bij meneer Bouwstra. Niet wetende van hoe nabij hij later diens zelfgekozen dood zou meemaken. Boaz is degene die in het uitvaartcentrum het woord neemt, voor het handjevol toehoorders dat ook maar bij toeval in het leven van de overledene verzeild is geraakt. Hij vertelt het levensverhaal van meneer Bouwstra. Een verhaal dat hij tot in den treure heeft aangehoord tijdens zijn bezoekjes.

In samenwerking met indebuurt Zwolle