Een A28-tunnel in Zwolle, volgens de ChristenUnie een goed plan.
Volledig scherm
PREMIUM
Een A28-tunnel in Zwolle, volgens de ChristenUnie een goed plan. © Pedro Sluiter Foto

ChristenUnie Zwolle wil snelweg A28 onder de stad door

pollDe snelweg A28 moet bij Zwolle ondergronds gaan. Door een tunnel aan te leggen tussen de afrit Zwolle-Centrum en Zwolle-Noord krijgt de stad minder last van uitlaatgassen en ontstaat ruimte voor woningbouw. Met dit idee komt grootste coalitiepartij ChristenUnie.

Het is nog volstrekt onduidelijk of het überhaupt haalbaar en betaalbaar is, maar fractieleider Gerdien Rots van de CU wil vrijdag tijdens de begrotingsbehandeling in Zwolle deze stip aan de horizon zetten. Volgens haar is dit hét moment om de A28-tunnel onder de aandacht te brengen, omdat het Rijk het functioneren van de snelweg tussen Amersfoort en Hoogeveen onder de loep neemt en er volgend jaar een landelijk investeringsfonds komt voor onder meer infrastructuur. 

Poll

Snelweg A28 in een tunnel onder Zwolle door: goed idee?

  • Ja! (71%)
  • Nee! (29%)
3382 stemmen

Snelweg splijt de stad

De snelweg A28 splijt Zwolle op dit moment. Aan de ene kant ligt de binnenstad met schilwijken als Dieze en de Kamperpoort. Aan de andere kant van de A28 zijn de wijken Stadshagen, Holtenbroek, Aa-landen en Westenholte. Volgens de ChristenUnie kan een tunnel zorgen voor een betere verkeerssituatie op de A28 bij Zwolle én op deze manier komt bovengronds meer ruimte voor bijvoorbeeld woningbouw en een goede verbinding tussen de wijken. 

In samenwerking met indebuurt Zwolle