Volledig scherm
Cindy Oudshoorn zingt bij Kayak, haar vriend Patrick Curfs dirigeert orkest Thomas a Kempis. Onder het motto Thomas Rocks spelen band en orkest in Zwolle één keer samen. foto Cees Baars

Cindy Oudshoorn: Kayak is mijn band

ZWOLLE - Symfonische rockband Kayak is bezig aan zijn derde jeugd. De inbreng van zangeres Cindy Oudshoorn (uit Zwolle) heeft de band een frisse uitstraling gegeven. Vol nieuw elan.


In Zwolle doet Kayak een eenmalig optreden met Koninklijke Orkestvereniging Thomas a Kempis onder het motto Thomas Rocks.

Niet helemaal toevallig allemaal, deze samenwerking. Dirigent van Thomas a Kempis Patrick Curfs is de vriend van Cindy Oudshoorn.

Cindy (35) zingt nu bijna vijf jaar met Kayak. Ze werd gevraagd voor een bescheiden rolletje in de rockopera Merlin. Ze was freelance zangeres, onder andere in koortjes bij Ruth Jacott en Rob de Nijs. Het bescheiden rolletje werd een grotere rol in Kayaks rockopera Nostradamus. "Ik ben nooit meer weggegaan. Kayak past bij me. Een tijdje geleden ben ik met Pim Koopman aan het schrijven geslagen. De nummers waren eigenlijk bedoeld voor een cd van mij. Maar ze pasten zo goed bij Kayak, dat ze op het laatste album zijn gekomen. Ik hoor nu helemaal bij Kayak. Het is mijn band geworden."

De nieuwe cd van Kayak, 'Coming Up For Air', wordt lovend besproken. En dat is niet voor niks. De inbreng van de krachtige zang van Cindy speelt daarin een belangrijke rol. De toernee langs 25 zalen in Nederland verliep succesvol. Het publiek is enthousiast over de wederopstanding van de symfoband.

De clip Undecided van de nieuwe cd is opgenomen in Zwolle, met Cindy in de hoofdrol. "Fans hebben met Google Earth net zo lang gezocht tot ze de plek hadden gevonden waar we de clip hadden opgenomen," vertelt de zangeres, "gewoon in het centrum van Zwolle. Je houdt het niet voor mogelijk hoe fanatiek sommige fans zijn. Niet alleen ouderen. We hebben ook fans van tien jaar."

Hoewel Kayak een van de bekendere Nederlandse bands genoemd mag worden, is het werk als zangeres bij de band geen voltijdbaan. Cindy: "Helaas nog niet nee. Daar hebben we op dit moment te weinig optredens voor. We moeten er hard aan trekken. Als een olievlek breidt de naamsbekendheid zich uit."

Het concert van Kayak met orkest Thomas a Kempis in Zwolle was niet opgenomen in de 35ste verjaardagstournee van de band. Het concert is een initiatief van dirigent Patrick Curfs. De afspraken werden pas in januari gemaakt.

"Ik werk sinds augustus bij Thomas a Kempis," vertelt Patrick. "Het harmonie-orkest speelt rond een popbezetting met bas, drum, gitaar en keyboard. Die werkwijze heb ik overgenomen van de Koninklijke Luchtmachtkapel, waar ik saxofoon speel. Het geluid van een gewoon harmonie-orkest vind ik te weinig gevarieerd. Vaak speelt alleen tutti het orkest, maar is er weinig ruimte voor de afzonderlijke instrumenten. Ik wil dat beter uit de verf laten komen."

"Er bestaat geen repertoire voor een orkest als het onze. We moeten alle arrangementen zelf laten schrijven. Daardoor ontstaat een heel eigen geluid. Popmuziek voor harmonie-orkest."

Voor het concert Thomas Rocks met Kayak heeft Thomas a Kempis drie Kayaknummers laten arrangeren: Ruthless Queen, Starlight Dancer en Alienation. Een van de nummers is geschreven door Thijs van Otterloo, de zoon van.

In de oefenruimte repeteert het orkest met de cd van Kayak in de cd-speler. Pas op 25 april komen Kayak en Thomas a Kempis voor het eerst samen. Dan moet het meteen goed zijn. Patrick: " De muzikanten van Kayak zijn zo ervaren dat ze moeiteloos met ons moeten kunnen spelen. Ik hou wel van een beetje spanning. Als het slaagt doen we wat mij betreft nog meer optredens."

- Thomas Rocks, Kayak met orkestvereniging Thomas a Kempis in theater De Spiegel in Zwolle, 25 april, 20 uur. Voor de pauze Thomas a Kempis, met zang van Cindy Oudshoorn en Edward Reekers. Na de pauze Kayak. Het concert sluit af met drie gezamenlijke nummers.

In samenwerking met indebuurt Zwolle

Poll

Het Songfestival moet volgend jaar gehouden worden in de IJsselhallen in Zwolle

Het Songfestival moet volgend jaar gehouden worden in de IJsselhallen in Zwolle

  • Natuurlijk, wat een goed idee! (43%)
  • Absoluut niet, laten ze maar ergens anders gaan zingen. (46%)
  • Het maakt mij niks uit. (12%)
301 stemmen