Volledig scherm
Een van de bedrijven in Genemuiden waar de FIOD vorige maand een inval deed in het kader van een oplichting- en verduisteringszaak. © Foto Freddy Schinkel

Claim Breman uit Genemuiden tegen oud-directeur en tapijthandels vergt drie rechters

Drie rechters buigen zich over de eis van het Genemuider installatiebedrijf Breman dat oud-directeur Goos van der K., zijn boekhouder en twee Genemuider tapijtbedrijven dik 1,4 miljoen euro terugbetalen aan het installatiebedrijf. Ze zouden dat via valse facturen verduisterd hebben. De zaak staat gepland voor 11 december. 

Dat blijkt uit een tussenvonnis van de rechtbank Overijssel in Zwolle. Van der K. zou als vestigingsdirecteur van TB in Genemuiden - een van de ruim dertig filialen van Breman - jarenlang valse facturen hebben betaald aan de Genemuidense bedrijven Tapijtwereld International BV en IBG BV.

Het tapijt werd echter nooit geleverd en de gelden werden volgens Breman verdeeld tussen Van der K. (63), zijn boekhouder Lute W. (68) en de eigenaren van de bedrijven: Johan van D. (56) van Tapijtwereld en Gert B. (58) en Gerrit V. (41) van IBG. 

Ontslag

Breman heeft Van der K. vorig jaar ontslagen, na een uitgebreid rapport van een ingehuurd bedrijfsrecherchebureau. Uit dat rapport bleek dat Van der K. en de tapijthandelaren jarenlang onder een hoedje speelden en meer dan 150 spookfacturen lieten betalen door het installatiebedrijf. De rechtbank bepaalde dat Van der K. terecht ontslagen is. Naast de oplichting zou hij zich ook schuldig hebben gemaakt aan onder meer vriendjespolitiek en andere integriteitsschendingen. 

Civiele zaak

 Uiteindelijk besloot het bedrijf eind vorig jaar om ook een civiele zaak tegen de oud-directeur, zijn boekhouder en de tapijtbedrijven te beginnen. Die zaak heeft een aantal schriftelijke rondes gekend; de rechtbank oordeelt nu dat het nodig is om meerdere rechters naar de kwestie te laten kijken. Dat zou op 11 december moeten gebeuren. 

Strafzaak

Parallel aan deze civiele zaak loopt er inmiddels ook een strafrechtelijk onderzoek tegen Van der K., W. en de eigenaren van de tapijtbedrijven. De fiscale opsporingsdienst FIOD deed op 13 november een inval bij drie tapijtbedrijven in Genemuiden en in de woning van Van der K. Er werden daarbij onder meer twee auto’s, administratie en een geldbedrag in beslag genomen. 

In samenwerking met indebuurt Zwolle