Coalitieakkoord Zwolle: wel windmolens (alleen op Tolhuislanden), geen besluit over koopzondag

videoTóch windmolens op Zwols grondgebied, maar dan alleen in Tolhuislanden. En een besluit over de koopzondag, die schuift de nieuwe coalitie in Zwolle nog even voor zich uit.

Dat is op te maken uit het nieuwe coalitieakkoord dat vanochtend in het Zwolse stadhuis is gepresenteerd. GroenLinks, ChristenUnie, Swollwacht en VVD hebben in totaal veertien sessies onder leiding van formateur Janco Cnossen nodig gehad om elkaar te vinden. Volgens ChristenUnie-voorvrouw Gerdien Rots is de brede coalitie van vier partijen in staat om de tegenstellingen die er zijn tussen partijen te overbruggen en is er sprake van een hoog ambitieniveau.

Uit het akkoord is op te maken dat Swollwacht heeft moeten toegeven op het terrein van de windmolens. Voorman William Dogger (beoogd wethouder) toonde zich tijdens de verkiezingen nog fel tegenstander; er zou geen windmolen op Zwols grondgebied moeten komen. In het akkoord met GroenLinks staat nu dat Tolhuislanden ervoor de aangewezen plek is. 

Volledig scherm
Er is een nieuw collegeakkoord en dit zijn de beoogde nieuwe wethouders van Zwolle. Op 4 juni volgt hun officiële benoeming. Van links naar rechts: Michiel van Willigen (CU), Monique Schuttenbeld (GL), Klaas Sloots (GL), René de Heer (VVD), Ed Anker (CU) en William Dogger (Swollwacht). FotoPersBuro Frans Paalman Zwolle ©2018 © Frans Paalman

Dilemma

Dogger verdedigde zich vrijdagochtend door te stellen dat het kabinetsbeleid de zaken heeft veranderd. Het kabinet wil de gaskraan helemaal dichtdraaien in 2030 en dat besluit was nog niet ten tijde van de verkiezingen genomen. Daarmee is de energieopgave van de stad in een ander perspectief geplaatst, zegt Dogger. 

,,Het was een echt dilemma, we hebben uiteindelijk een concessie moeten doen op Tolhuislanden. Je kunt zeggen dat we hiermee niet een 100 procent score hebben behaald, maar zeker wel 90. Want we hebben eruit gesleept dat de andere locaties die voor de windmolens op het oog waren, zoals Windesheim en Mastenbroek, nu van tafel zijn.''

Citycentrum

Het langverwachte besluit over de koopzondagen heeft het coalitie nog niet genomen. Ze laat de Zwolse ondernemers verenigd in het CityCentrum een advies opstellen, waarover de gemeenteraad al op korte termijn een besluit zou moeten nemen. 

ChristenUnie heeft zich altijd gekeerd tegen vrije winkelopenstelling op de zondag. Gerdien Rots meldde na de presentatie van het akkoord dat de opstelling van haar partij ongewijzigd blijft. 

De nieuwe wethouders worden begin juni officieel geïnstalleerd. De portefeuilleverdeling is al wel bekend. In grote lijnen ziet deze er zo uit: Ed Anker (ChristenUnie): ruimtelijke ordening, Spoorzone, klimaatadaptatie; Michiel van Willigen (ChristenUnie): jeugdbeleid en jeugdzorg, onderwijs, gezondheidsbeleid; Monique Schuttenbeld (GroenLinks): energietransitie, Stadshagen, cultuur(historie), toerisme en evenementen; Klaas Sloots (GroenLinks): financiën, zorg en Wmo, maatschappelijke opvang en inkomensbeleid; William Dogger (Swollwacht): beheer openbare ruimte, milieu en afval, groenbeleid, en vitaal en waardig ouder worden; René de Heer (VVD): economie, beroepsonderwijs en werk, vastgoed, sport en binnenstad.

In samenwerking met indebuurt Zwolle

Poll

Het Songfestival moet volgend jaar gehouden worden in de IJsselhallen in Zwolle

Het Songfestival moet volgend jaar gehouden worden in de IJsselhallen in Zwolle

  • Natuurlijk, wat een goed idee! (35%)
  • Absoluut niet, laten ze maar ergens anders gaan zingen. (50%)
  • Het maakt mij niks uit. (15%)
2802 stemmen