Volledig scherm
Een sfeerbeeld tijdens een eerdere editie van het Kerst Event in Zwolle. © Archieffoto Marco van den Berg

College oordeelt niet over geloofskwestie rond Kerst Event Zwolle

Of Stichting Michael Events bij de werving van vrijwilligers voor het Kerst Event in december 2017 in Zwolle verboden onderscheid op grond van godsdienst heeft gemaakt, daarover kan het College voor de Rechten van de Mens niet oordelen. Het College acht zich niet hiertoe bevoegd, omdat het vrijwilligerswerk tijdens dit eendaagse kerstevenement 'niet valt aan te merken als het onder gezag verrichten van arbeid'. 

Hierdoor vallen de functies waarvoor de organisatie destijds vrijwilligers zocht, figuranten, acteurs, pastoraat en medewerkers kinderwerk, niet onder de werking van de Algemene wet gelijke behandeling. Die verbiedt onderscheidt op grond van godsdienst bij het aanbieden van een betrekking. 

Voorwaarde

De regioconsulent voor Overijssel van Antidiscriminatiebureau Artikel 1 had vorig jaar geconstateerd dat Stichting Michael Events via haar website vrijwilligers had geworven met als voorwaarde dat zij lid moesten zijn van een van de kerkelijke gemeentes in Zwolle. De consulent vroeg zich af of de gesubsidieerde stichting daarin niet fout zat. Toen een reactie van de organisatie uitbleef, heeft Antidiscriminatiebureau Artikel 1 het College voor de Rechten van de Mens om een oordeel gevraagd. Dat blijft uit.

Deuren

Tijdens de zitting in juni benadrukte voorzitter Marco van Eijk van Stichting Michael Events dat alle geloven welkom zijn op het Kerst Event. Hij gaf aan dat het Kerst Event juist bedoeld is om de deuren van de kerken open te gooien. Zijn stichting wil iedereen bij de kerstviering betrekken en zeker geen moslims buitensluiten bij het jaarlijkse Kerst Event, aldus de voorzitter. 

Inmiddels is de wervingsmethode op de website van de stichting  veranderd. Alle gelovigen zijn nu welkom  als vrijwilliger. Alleen mensen die met kinderen werken, moeten bekenden zijn. En de acteurs in de kerststal en medewerkers van het pastoraat moeten een christelijke achtergrond hebben.

  1. Provincies geven miljoenen uit, maar wat doen ze nou eigenlijk?
    PREMIUM
    Video | Serie

    Provincies geven miljoenen uit, maar wat doen ze nou eigenlijk?

    Of het nou gaat om de aanleg van wegen, het laten rijden van treinen of bepalen waar ontwikkelaars woningen bouwen. De invloed van provincies in de regio is voor iedereen voelbaar. Ook komend jaar investeren provincies honderden miljoenen euro's. Desondanks blijft traditiegetrouw de helft van de kiezers weg tijdens de provinciale verkiezingen. ,,De enige manier om dat op te krikken is het invoeren van een opkomstplicht'', denkt hoogleraar Monique Leyenaar.

In samenwerking met indebuurt Zwolle