Volledig scherm
Balletjespistolen op de kermis in Zwolle. De gemeente wil niet dat bezoekers nog langer nepwapens kunnen winnen. © Marco van den Berg

Controle op kermis: Zwolle wil geen nepwapens meer als prijs

Een imitatiepistool winnen met een kermisspelletje? Wettelijk gezien mag het. Maar de gemeente Zwolle wil ’t niet hebben. Desondanks duikt-ie jaarlijks weer op. Zwolle is het zat en gaat er nu écht tegen optreden.

Alle exploitanten op de Zwolse kermis zijn vrijdagavond bezocht door de gemeente, laat woordvoerster Cathelijne Koppert weten. Er is niet alleen gekeken of er nepwapens hingen, maar ook of die werden meegegeven.  Dat mag niet. De pachtovereenkomst is er heel duidelijk over: geen (nep)wapens als prijs. Toch houdt niet iedere exploitant zich aan die regels. Volgens Koppert zijn de uitbaters gisteravond ‘nogmaals’ op de afspraken gewezen. ,,Dit om moeilijkheden te voorkomen,’’ aldus de woordvoerster. 

Open en bloot

Eerder deze week werden in Holtenbroek twee jongeren en een man aangehouden,  omdat ze met wapens rondliepen. Nep, bleek later. Maar reden genoeg voor de politie om via Facebook te waarschuwen voor het winnen van zo'n prijs op de kermis. Want wettelijk gezien mag je ermee over straat, maar niet open en bloot. Dus alleen in een tas of koffertje. Dat is om verwarring te voorkomen. Want ze lijken volgens de politie veel te veel op echte blaffers. Het gaat meestal om balletjespistolen met het zogeheten CE-keurmerk. Die vallen onder de richtlijnen voor speelgoed. Ze schieten wel, maar heel zacht. 

Muntjes

De nepwapens lagen deze week sowieso bij de attractie Pusher Palace II. Daar kan je met een behendigheidsspel muntjes winnen. Die zijn inwisselbaar tegen prijzen, waaronder de airsoft gun ES-M32 en pistol M11B. Levensechte kopieën van bekende vuurwapens. De man aan het loket (‘ik ben niet de eigenaar hoor’) liet weten dat gemeenten er heel verschillend mee omgaan. ,,Ik zeg altijd tegen mensen: pas thuis open maken. Dan mag het gewoon.’’ Hoe dan ook, een dag later waren de meeste guns alweer verdwenen, blijkt tijdens een bezoekje aan de attractie.  De eigenaar was donderdag en vrijdag helaas niet bereikbaar voor een reactie.

Volledig scherm
Nepvuurwapen. © Politie Zwolle

Advertentie

Zwolle gaat er scherper op toezien, laat woordvoerster Koppert weten. ,,Volgend jaar wordt nog steviger in de pachtvoorwaarden en de bijbehorende advertentie gezet dat de gemeente helemaal geen nepwapens meer wil als prijs. Ook als deze wettelijk gezien wel mogen.’’

Overigens waarschuwt de politie Zwolle ook voor messen die je op de kermis kunt winnen. Als de politie je betrapt, loop je kans op een strafblad, melden ze op Facebook.

In samenwerking met indebuurt Zwolle