Woonzorgcentrum De Hazelaar is een van de verpleeghuizen die zwaar geraak twordt door de coronacrisis. Er overleden al zeker tien bewoners.
Volledig scherm
PREMIUM
Woonzorgcentrum De Hazelaar is een van de verpleeghuizen die zwaar geraak twordt door de coronacrisis. Er overleden al zeker tien bewoners. © Pedro Sluiter Foto

Coronavirus verspreidt zich razendsnel in verpleeghuizen in de regio

Het aantal corona-patiënten in verpleeghuizen stijgt de laatste dagen razendsnel: sinds maandag nam het aantal bewoners met verdachte ziekteverschijnselen met een kwart toe. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van Verenso, de vereniging van specialisten ouderengeneeskunde. Met name in de regio IJsselland kampen bovenmatig veel verpleeghuizen met besmettingen. 

Verenso telt sinds kort het aantal corona-patiënten zelf. Dat is omdat veel bewoners (en zorgmedewerkers) niet getest worden maar mogelijk wel COVID-19 hebben. Ze komen daardoor niet terug in de RIVM-statistieken. De Verenso-telling kan een completer beeld opleveren. Maandag was de eerste rapportage, woensdagavond volgde de tweede. 

De organisatie van ouderengeneeskunde baseert haar cijfers op registraties in twee systemen (Nedap en Ysis) voor elektronische patiëntendossiers (epd’s). Verenso heeft zodoende zicht op meer dan de helft van de ongeveer 120.000 bewoners van Nederlandse verpleeghuizen. 

In samenwerking met indebuurt Zwolle