Volledig scherm
Studenten van de opleiding journalistiek van Windesheim. © Frans Paalman

D66 en CU willen fonds voor Zwolse onderzoeksjournalistiek

De gemeente Zwolle gaat bekijken welke mogelijkheden er zijn om een stimuleringsfonds voor lokale onderzoeksjournalistiek in het leven te roepen. Dit gebeurt op aandringen van een meerderheid van de Zwolse gemeenteraad, die vrijdag instemde met een plan van coalitiepartijen D66 en ChristenUnie.

Het tweetal stelt in een motie dat de kwaliteit van lokale media onder druk staat en de waakhondfunctie van de lokale pers dreigt te verdwijnen. Volgens de partijen zou het goed zijn om als gemeente de komende tijd met lokale journalisten/media te werken aan een voorstel hoe onderzoeksjournalistiek te versterken. Voor de zomer van 2018 moet duidelijk zijn wat de mogelijkheden hiervoor zijn.

Aanvraag doen

Sonja Paauw (D66): ,,Ik kan me voorstellen dat er journalisten zijn die dieper op kwesties in willen gaan. Zo'n persoon zou dan een aanvraag kunnen doen." Ze wijst op het belang van de pers. ,,Als je de media niet leest, weet je ook niet wat er speelt in je gemeente."

Politieke sturing

Volgens Brammert Geerling (SP) zitten er de nodige haken en ogen aan het voorstel. ,,Ben je niet bang voor politieke sturing? Wat als er steeds een aanvraag komt voor onderzoek dat gericht is op een bepaalde partij die daar niet blij mee is?" Ook William Dogger (Swollwacht) vraagt zich af of Zwolle zich hiermee op glad ijs begeeft.

ChristenUnie, D66, PvdA, GroenLinks en VVD (exclusief raadslid Van der Kooy) stemden voor de motie.

In samenwerking met indebuurt Zwolle