Volledig scherm
HOORN - Politieagent politie agent met een bodycam , camera , film , filmen , opnemen , nieuwjaar , oudjaar , nacht , arrestatie , handboeien , handboei , arresteren , dienstwapen , pistool , motor , auto , COPYRIGHT ROBIN UTRECHT MODEL RELEASHED

D66 Zwolle kritisch over
filmen dronken jeugd door politie

D66 in Zwolle voelt het college aan de tand over het filmen van dronken jongeren door de politie. De Zwolse politie confronteert de jongeren met de gemaakte camerabeelden om herhaling te voorkomen. Het project is opgezet samen met de gemeente, maar D66 vindt het middel 'behoorlijk ingrijpend' en vraagt zich af of de problematiek zo ernstig is dat naar dit zware middel gegrepen moet worden.

Zwolse agenten die tijdens uitgaansavonden in het centrum surveilleren worden voortaan uitgerust met een bodycam: een camera die ze op de borst dragen. Zodra ze een overduidelijk stomdronken minderjarige aanspreken, gaat de camera aan. Vervolgens worden de ouders ingelicht en worden ouders en jongere enkele dagen later verwacht op het politiebureau om de beelden te bekijken. Het bekijken en het gesprek daarover is onderdeel van de straf die de jongere opgelegd krijgt. Bureau Halt - ook aanwezig bij dit gesprek - verzorgt de afdoening van dit soort overtredingen door minderjarigen.

Op Bevrijdingsdag liepen agenten voor het eerst rond met de bodycam. De proef - in samenwerking met de gemeente, die de camera's betaald heeft - duurt een jaar. 

Privacy

D66 wil weten hoe het recht op privacy van de jongeren geborgd is, omdat noch zijzelf noch hun ouders toestemming kunnen geven voor het filmen. Ook vraagt de fractie zich af of een gesprek met ouders over het gedrag van de jongere zónder dat er gefilmd wordt, niet net zo effectief kan zijn. D66 wil ook weten hoe de  Autoriteit Persoonsgegevens aankijkt tegen het gebruik van bodycams door de politie. Volgens D66 heeft de Franse privacywaakhond vorig jaar het gebruik van deze bodycams een halt toegeroepen.

Tot slot wil D66 weten of de bodycams ook voor andere doeleinden gebruikt worden. 

In samenwerking met indebuurt Zwolle