Volledig scherm
Foto: ANP

Dagbesteding voor daklozen op de schop

ZWOLLE - Gemeente Zwolle gaat dagopvang voor dak- en thuislozen maatschappelijk aanbesteden. Huidige dagbesteding bij Bonjour loopt daardoor af. Nieuwe dagbesteding liefst door meerdere aanbieders, zegt gemeente.

De dagbesteding van dak- en thuislozen in Zwolle moet meer zijn dan alleen koffie drinken en shaggies roken. Dat vindt de gemeente Zwolle die de dagbesteding van deze doelgroep daarom maatschappelijk gaat aanbesteden. De gemeente is op zoek naar instellingen, bedrijven en organisaties die daklozen beter mee kunnen laten doen in de samenleving en organiseert volgende week een bijeenkomst voor geïnteresseerde partijen.

Wethouder Nelleke Vedelaar wil dat daklozen tijdens de dagbesteding veel meer meedoen aan activiteiten dan nu het geval is. "Al is het maar dat ze hun eigen boterham smeren. Naar de dagopvang gaan om de hele dag koffie te drinken en shaggies te roken is in ieder geval niet de juiste methode."

De huidige dagopvang bij Bonjour, onderdeel van het Leger des Heils, is volgens de wethouder onvoldoende gericht op participatie. "Het idee is dat partijen in de stad met elkaar tot vernieuwing komen." De gemeente is daarbij op zoek naar meerder aanbieders die voor een gezamenlijk aanbod zorgen. Iedere partij kan daarbij dan zijn eigen kwaliteiten inzetten. Het pact van aanbieders dat de gemeente uiteindelijk kiest, krijgt subsidie om de dagbesteding op zich te nemen. Het is niet uitgesloten dat het Leger des Heils ook in de nieuwe situatie deel uitmaakt van de dagopvang.

Dat er net twee ton is bezuinigd op de dagbesteding voor dak- en thuislozen maakt volgens de wethouder niet uit. "Er is nog genoeg over om tot een goede aanpak te komen", zegt ze.

De bijeenkomst is woensdag 23 januari van 15.30 tot 17.30 uur in het stadhuis. Opgeven kan bij Inge Groen, 038-4982972.

In samenwerking met indebuurt Zwolle