Volledig scherm
PREMIUM
De Zwolse ondernemer Julian van Dijk levert poepzakjes en andere wc-vervangers aan onder meer ProRail en Defensie. © Frans Paalman

Dankzij dit toilet uit Zwolle laat militair geen spoor na voor de vijand

Wat doe je als je bij nacht en ontij moet sleutelen aan het spoor en er is geen wc in de buurt? Dankzij de mobiele toiletoplossing van het Zwolse bedrijf Potti Corp.EU hoeven incidentenbestrijders en monteurs van ProRail het voortaan niet langer op te houden. Ook voor militairen op missie biedt de innovatieve pot uitkomst.

Het is alsof je de zak van de pedaalemmer vervangt, blijkt als Julian van Dijk zijn mobiele toilet ‘The Commode’ demonstreert. De Zwolse ondernemer plaatst de bijgeleverde foam-toiletbril op de grijze emmer, de ontlastingszak (‘Disposa John’) gaat in de pot, de opening vouwt hij zorgvuldig om de bril. Het geheim, legt hij uit, zit hem in het witte poeder onderin de ontlastingszak. Enzymen veranderen de poep en plas in de afsluitbare zak in een lek- en geurvrije gel. 

Speciaal voor de dames heeft hij een wegwerp-urinaal: een afsluitbare kunststof tuit met een zak die plaats biedt aan een halve liter urine. Als hij wat water op het poeder giet, vormt zich al binnen enkele seconden de beloofde gel.

In samenwerking met indebuurt Zwolle