Dat gierende geluid en dan die bommen... Zwolse Corry (toen 10) zal het nooit vergeten

video en kaartOverkomende vliegtuigen, Corry Lohman (10) kijkt er na vier jaar oorlog niet meer van op. Maar als ze op deze decemberdag in 1944 op straat speelt in haar buurtje in Dieze-West, hoort ze niet alleen het geronk van vliegtuigen maar ook een gierend geluid. ,,En dáár had mijn vader me voor gewaarschuwd: bommen."

Er vielen er vele in het wijkje. Met verwoestende gevolgen. De nu 85-jarige Corry van Roeden-Lohman herinnert zich het als de dag van gisteren. En helemaal nu ze weer op de stoep van haar oude huis aan de Noteboomstraat (toen Holtenbroekerstraat) in Zwolle staat komt er van alles boven. ,,Gek hè, om aan te bellen bij mijn eigen huis."

Corry van Roeden-Lohman is even terug in haar oude straatje, waar ze het bombardement van 15 december 1944 als 10-jarig meisje meemaakte.
Volledig scherm
Corry van Roeden-Lohman is even terug in haar oude straatje, waar ze het bombardement van 15 december 1944 als 10-jarig meisje meemaakte. © Frans Paalman
  1. Corona-update | Buurman vindt longpatiënt in ademnood, dierenlab mag testen en ontroerende video Isala
    video

    Corona-update | Buurman vindt longpa­tiënt in ademnood, dierenlab mag testen en ontroeren­de video Isala

    De nieuwsberichten over het coronavirus volgen elkaar in een rap tempo op. De Stentor zet dagelijks de belangrijkste gebeurtenissen op een rij. Met vandaag: Buurman vindt naar adem snakkende longpatiënt in galerij in Apeldoorn, Isala slingert ontroerende video op facebook, de start van een mega-operatie in het dierenlab in Deventer en het hartverscheurende verhaal van dochters die beide ouders in Harderwijk verloren door het virus.

In samenwerking met indebuurt Zwolle