Andries Schäfer bij de woonwagen van Rinus Opdam in Zwolle.
Volledig scherm
PREMIUM
Andries Schäfer bij de woonwagen van Rinus Opdam in Zwolle. © Rob Voss

De bittere strijd van woonwagenbewoner Andries Schäfer: ‘We worden gediscrimineerd’

Het rommelt in de woonwagenwereld. Er zijn te weinig plaatsen, waardoor honderden ‘reizigers’ – zoals ze zich zelf graag noemen – zonder woonplek zitten. Dat leidt tot protesten, van Zwolle tot Apeldoorn. De woonwagenbewoners willen hun cultuur beschermen. Maar wat houdt die cultuur precies in? Een reportage vanaf een kampje in Zwolle. ,,Een huis zonder wielen?! Dat nooit.”

,,Trek je wel je schoenen even uit?” Woonwagenbewoner Rinus Opdam en zijn kameraad Andries Schäfer – die wel een woonwagen wil, maar geen plekje toegewezen krijgt – leggen even haarfijn de regels uit. ,,Regels die op alle woonwagens gelden. Het is ons met de paplepel ingegoten. Altijd de schoenen uit bij binnenkomst. Wij kijken altijd eerst naar beneden als er iemand binnenloopt. Laatst kwamen hier twee mannen de ketel repareren. Die lopen zo binnen. Dus ik zeg: euh, waar denken jullie precies mee bezig te zijn. Daarna gingen ze netjes de schoenen uitdoen.”

  1. Dodelijke botsing Zwolle ‘kent alleen maar verliezers’. Maar reed automobilist A. door rood?
    PREMIUM

    Dodelijke botsing Zwolle ‘kent alleen maar verliezers’. Maar reed automobi­list A. door rood?

    ,,Meneer was misschien niet van plan ons leven te verpesten. Maar hij moet wel realiseren wat hij ons heeft afgenomen.’’ De zoon van een 69-jarige Zwollenaar die in januari 2019 omkwam bij een verkeersongeval, las donderdag in de rechtbank geëmotioneerd een verklaring voor. Plaatsgenoot Ahmed A. (29) reed het slachtoffer met zijn auto aan. Justitie vindt hem schuldig en eist een werkstraf.

In samenwerking met indebuurt Zwolle