Exclusief

Het beste van de Stentor

In PREMIUM vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van de Stentor lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
PREMIUM
Alle Zwolse Wilde Deernes die samen de hoofdrol vertolken, met vooraan als tweede van rechts Floor Verhoef (6) en in het midden achterin Lune van der Meulen (26). Op verzoek laten de deernes hun meest woeste blik zien. © Frans Paalman

De elf Wilde Deernes van Zwolle zijn bekend, 'onze' Floor zit erbij!

VideoNiet eentje, maar maar liefst 11 Wilde Deernes werden vanavond gepresenteerd in de Statenzaal in Zwolle. Met als jongste vertolkster 'onze' Floor Verhoef (6) en als oudste hoofdrolspeelster de 26-jarige Lune van der Meulen. 

Die laatste wordt ook het 'gezicht'van het muziektheaterspektakel De Wilde Deerne dat het verhaal vertelt van het wolfsmeisje dat 300 jaar geleden in de Zwolse bossen werd aangetroffen.  ,,Ongelofelijk, leuk, verbazend, legendarisch", de kersverse hoofdrolspeelsters noemen alle superlatieven die ze kennen om te omschrijven hoe bijzonder ze het vinden dat ze zijn uitgekozen.  ,,Nu mogen we het morgen eindelijk aan de klas vertellen", zeggen de meiden. Sommigen zijn dikke vriendinnen en hebben zelfs tegen elkaar een week gezwegen. ,,Supermoeilijk."

Floor

Dat ze met zijn elven zijn is alleen maar leuk. Concurrenten van elkaar? ,,Nee", zeggen ze gedecideerd. ,,We kunnen allemaal van elkaar leren en samen zijn we één." Een antwoord uit het boekje zou je denken, maar de spontaniteit spat ervan af. Floor voelt zich helemaal thuis en showt trots haar jurk. Wat het eerste was wat ze deed toen ze het hoorde van haar moeder? ,,Mijn mond leeg eten", zegt ze. ,,En daarna zei ik 'jeuj!'." Lune bekijkt het vertederend aan. Als oudste heeft ze al meer toneelervaring, maar ook zij moet nog maar afwachten wat er nu op haar af komt. ,,Ik heb nog geen script gezien. Vanaf nu beginnen de repetities. Spannend maar superleuk."

Sprookje

'Een absurd- poëtischsprookje dat gaat over de angst voor het onbekende en de schoonheid van nieuwsgierigheid. Over het belang van een open blik en verbeelding. Want de verbeelding van nu is de realiteit van morgen', luidt de uitleg op de website van De Stadsproductie. Een nieuw productiehuis onder leiding van Ilona Kevelham en Boudewijn Koops. 'De Wilde Deerne is een familievoorstelling waarin het verhaal van een wolfsmeisje wordt verteld. De productie wordt gemaakt en gedragen door de vele talenten die Zwolle rijk is, in samenwerking met onder andere Theater Gnaffel, De Jonge Honden, Theater de Makkers,Ten Producties en Wim Coster'.

Deze Zwolse dames zijn slechts elf van de gisteren 46 gepresenteerde cast-leden.  Vorige week hoorden ze via de mail dat ze waren geselecteerd. Vanavond welke rollen ze gaan spelen. Variërend van Takkenmensen tot Zwolse feeksen en van 'de vrouw uit Antwerpen' tot 'het klaaglijke wijf en de baron'. 

Première

Terwijl de ouders van de jeugdige toneelspelers door medewerkers van de Stadsproductie worden bijgepraat over alle arbeidsinspectie-regels rondom werktijden en maximaal aantal voorstellingen dat wettelijk gezien gespeeld mag worden, stuiteren de Deernes nog even rond. Nu kan het nog, straks starten de repetities en op 11 mei is de première. ,,Allemaal komen kijken hoor", zeggen Floor en Lune nog gauw.

Hele cast

Hier onder de namen van de gehele cast van de Wilde Deerne.

In samenwerking met indebuurt Zwolle