De kiezers zweven niet eens bij regiodebat van de Stentor

ZWOLLE - De Stentor verkiezingsavond in Zwolle is stijf uitverkocht. Vraag: hoe krijgen we een dikkere vinger in de pap in Den Haag?  

Volledig scherm
Het grote Stentor debat voor de regio in een uitverkocht Hedon met verschillende regionale kandidaten © Frans Paalman

Het vertrouwen in de politiek mag dan klein zijn, op de verkiezingsavond van de Stentor in Zwolle weet zo'n tachtig procent vanavond al precies welke partij het worden zal, volgende week bij de Kamerverkiezingen. Opmerkelijk, want driekwart van Nederland zweeft nog.

Uitverkocht
Bij het debat in poptempel Hedon maakt iedereen trouwens een doordachte indruk. Het is stijf uitverkocht in deze arena waar zes regionale politici komen vertellen wat ze 'in Den Haag gaan doen' voor de regio. Het helpt vast mee ook dat de hartslag van tevoren is aangejaagd door de Afrikaanse Djembe-speler Cheikh Diop uit Zwolle, nog maar net genaturaliseerd tot Nederlander. Eentje die trots gaat stemmen, zoals hoofdredacteur Allard Besse het opmerkt en dat mag rekenen op een gul applaus. Hoe kan Oostelijk Nederland de grip op Den Haag versterken? Het is één van de kernvragen: veel verkiesbare kandidaten levert de regio niet en van de zes komen er misschien maar drie in de Kamer. Maar Jan Terlouw, de eminent grise van de politiek, draagt een panklare oplossing aan voor de toekomst: "Een stelsel van veertig districten zou een middel zijn, met drie of vier volksvertegenwoordigers per district, zo sta je veel dichter bij de kiezer en ben je beter vertegenwoordigd".

Touwtje
"Maar dat is nou net het systeem dat Trump aan de macht heeft gebracht" - wordt er vanuit de zaal gezegd. "Niet bij meerdere kandidaten per district", zegt Terlouw. Eén van de methoden om het vertrouwen in de politiek terug te brengen. Zijn touwtje uit de brievenbus was een metafoor voor vertrouwen die door de Nederlanders is omarmd, ook door Stentor-verslaggeefster Laura Cuijpers, die Terlouw de dag erna op de voorpagina antwoordde en nu met hem een tweespraak aangaat. 

"Ga terug naar vroeger, naar de tijd dat we elkaar konden vertrouwen", is ook nu z'n pleidooi. "Het systeem dat we nu hebben is prachtig, ik ken geen beter. Je kiest iemand en zegt: ik geef je m'n vertrouwen voor de komende vier jaar. Laten we dat nog maar eens proberen. Ook als de partijen gaan samenwerken: we pakken dan alleen de hoofdlijnen, de rest regelen we onderweg in goed vertrouwen."

Het debat werd live uitgezonden op destentor.nl . Met dank aan Landstede en provinciaal initiatief JijOverijssel

Het debat is hier terug te lezen: "Lees terug: verkiezingsavond van de Stentor"'
De livestream is hier straks terug te zien.

In samenwerking met indebuurt Zwolle