Volledig scherm
PREMIUM
© Frans Paalman

De stinkende stadsbus verdwijnt in sneltreinvaart uit Zwolle en Apeldoorn

Bussen in de grote steden Apeldoorn en Zwolle gaan, zoals het er nu naar uitziet, al in 2020 elektrisch of anderszins emissieloos rijden, bijvoorbeeld op waterstof.

Lees alles over het onderwerp in Dossier Waterstof.

Nu rijden veel stadsbussen in Apeldoorn en Zwolle nog op diesel en gas. Vervoersmaatschappijen die willen inschrijven op de aanbesteding van het busvervoer in 2020 moeten ervoor zorgen dat de bussen op de meestgebruikte lijnen in de grote steden als Apeldoorn en Zwolle emissieloos rijden.

De provincie Gelderland gaat vervoerders alvast een handje helpen door op zes plekken, waaronder in Apeldoorn, de aanleg van elektrische laadpunten te faciliteren. Op zes plekken in Gelderland gaat de provincie ondergronds voorbereidingen treffen voor laadpunten waar de bussen straks elektriciteit kunnen 'tanken'. Dat gebeurt onder meer in Apeldoorn, Nunspeet en Harderwijk. Het gaat volgens de provincie om 'complexe' plekken in die plaatsen waar bijvoorbeeld nu al veel ondergrondse kabels en leidingen liggen. ,,Daarmee willen we de energietransitie in het openbaar vervoer versnellen'', zegt provinciewoordvoerster Petra Borsboom.

  1. Supporters PEC Zwolle na verplaatsen Ajax-uit: ‘aan Jan met de pet wordt niet meer gedacht’
    Video

    Supporters PEC Zwolle na verplaat­sen Ajax-uit: ‘aan Jan met de pet wordt niet meer gedacht’

    Freddy Eikelboom is als voorzitter van de supportersclub van PEC Zwolle witheet van woede over het besluit van voetbalbond KNVB om de wedstrijd tussen Ajax en PEC Zwolle te verplaatsen van zaterdag 2 maart naar woensdagavond 13 maart. En dan ook nog eens op het ondoenlijke tijdstip van 18.30 uur. ,,Los wat dit sportief voor PEC Zwolle betekent, is dit een ramp voor supporters. Aan Jan met de pet wordt in voetballand weer eens niet gedacht.”

In samenwerking met indebuurt Zwolle