Volledig scherm
PREMIUM
© Frans Paalman

De stinkende stadsbus verdwijnt in sneltreinvaart uit Zwolle en Apeldoorn

Bussen in de grote steden Apeldoorn en Zwolle gaan, zoals het er nu naar uitziet, al in 2020 elektrisch of anderszins emissieloos rijden, bijvoorbeeld op waterstof.

Lees alles over het onderwerp in Dossier Waterstof.

Nu rijden veel stadsbussen in Apeldoorn en Zwolle nog op diesel en gas. Vervoersmaatschappijen die willen inschrijven op de aanbesteding van het busvervoer in 2020 moeten ervoor zorgen dat de bussen op de meestgebruikte lijnen in de grote steden als Apeldoorn en Zwolle emissieloos rijden.

De provincie Gelderland gaat vervoerders alvast een handje helpen door op zes plekken, waaronder in Apeldoorn, de aanleg van elektrische laadpunten te faciliteren. Op zes plekken in Gelderland gaat de provincie ondergronds voorbereidingen treffen voor laadpunten waar de bussen straks elektriciteit kunnen 'tanken'. Dat gebeurt onder meer in Apeldoorn, Nunspeet en Harderwijk. Het gaat volgens de provincie om 'complexe' plekken in die plaatsen waar bijvoorbeeld nu al veel ondergrondse kabels en leidingen liggen. ,,Daarmee willen we de energietransitie in het openbaar vervoer versnellen'', zegt provinciewoordvoerster Petra Borsboom.

In samenwerking met indebuurt Zwolle