Volledig scherm

De Zweedse band gaf ook veel gevaren

ZWOLLE/AMSTERDAM - Er kleven behalve voordelen ook flinke gevaren aan de Zweedse band. De Inspectie voor de Gezondheidszorg zegt dat er jaarlijks twee tot drie mensen sterven omdat ze verstrikt raken in de band die hen moet beschermen. In de kalenderjaren 2007 en 2008 stierven acht mensen door deze band, zegt de Inspectie. Bovendien is de band ook voor de algemene toestand van een patiënt niet altijd bevorderlijk - cijferde professor Jan Hamers in 2010 voor bij een overzicht in het blad voor de gezondheidszorg.

Hij zegt dat de band de kans op incontinentie vergroot, dat er doorligwonden door worden veroorzaakt, en dat het depressie, agressie en geïrriteerdheid in de hand werkt. Met activiteiten en een juiste benadering van de mensen in een instelling is al veel te bereiken om de onrust weg te nemen, waarvoor vroeger de Zweedse band uit remedie de kast moest komen.

Bij de Gereformeerde Hogeschool in Zwolle deden Daniëlla Bakker, Gesina Boeve, Heleen Hoff in mei vorig jaar een afstudeeronderzoek naar alternatieven voor de onrustband. Ze zien veel heil in snoezelruimtes en bewegingsprogramma's om de mensen te activeren, ook gezelschapsdieren kunnen wonderen doen voor de sfeer.

Ze schrijven: 'Ouderen zijn minder angstig, rustiger, alerter, meer ontspannen en aandachtiger. Ook zorgen gezelschapsdieren voor stimulatie tot deelname aan activiteiten, afleiding, beter fysiek functioneren, beter sociaal gedrag, betere stemming, minder depressie, minder gedragsproblemen, betere nachtrust, grotere eetlust en een vertraging van de achteruitgang'.

In samenwerking met indebuurt Zwolle