Volledig scherm
ANP XTRA KOEN SUYK © ANP XTRA

Debat over blurring in regio Zwolle

ZWOLLE - Een debat over blurring (mixfuncties in horeca en detailhandel) op vrijdag 3 februari in Zwolle leidt mogelijk tot een voorstel tot aanpassing van de Drank- en Horecawet, kondigt de Zwolse VVD-afdeling aan.

Die neemt het initiatief om nog voordat de blurring-pilot van de Verenging Nederlandse gemeenten (VNG) op 8 februari wordt geëvalueerd in een discussie-avond in Zwolle te belichten. Bij blurring kan de kapper een wijntje aanbieden of een wijnhandel die een bijpassend hapje aanbiedt.

Zeer tegen de zin van onder andere de Slijtersunie, die afgelopen drie jaar al 25 rechtszaken voerde tegen diverse ondernemers die blurring al in praktijk brachten. Vorig jaar sleepte de belangenorganisatie de gemeenten Nieuwegein, Rotterdam en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten voor de rechter. ,,Het gaat om het principe", vond secretaris Marc Houben van de Slijtersunie. Als het aantal contactpunten met alcohol toeneemt, stijgt het alcoholmisbruik. En zodra er meer comazuipers en alcoholverslaafden worden gesignaleerd, is verhoging van accijns op alcohol de eerste reactie van de politiek. Daar zijn wij de dupe van.''

Initiatiefnemer van de proef, Tweede Kamerlid Erik Ziengs zal samen met deelnemende ondernemers en regiomanager Hellen Massen van Koninklijke Horeca Nederland voor Overijssel en Flevoland in discussie gaan over de voors en tegens en de ervaringen die ondernemers inmiddels hebben opgedaan. Die meningen neemt wethouder René de Heer mee naar de evaluatie van het project op 8 februari om te delen met staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA). De Zwolse ervaringen kunnen bijdragen aan de totstandkoming van een VVD-voorstel tot definitieve aanpassing van de Drank- en Horecawet, stelt VVD Zwolle.

De debat-avond in Zwolle is op vrijdag 3 februari. vanaf 18.30 uur in Het Refter in Zwolle.

In samenwerking met indebuurt Zwolle