Volledig scherm
© EPA

Deutsche Bank dumpt duizenden klanten

ZWOLLE/APELDOORN - In drie jaar tijd twee keer gedwongen overstappen naar een andere bank brengt veel kleine bedrijven in problemen.

Deutsche Bank beëindigt eenzijdig de relatie met 18.000 klanten, waarvan ook een flink deel in deze regio. Deze in de bancaire sector zeer bijzondere gang van zaken zorgt voor grote onrust, omdat kleine bedrijven en boeren door de gewijzigde financiële afspraken behoorlijk gedupeerd kunnen worden en zelfs moeten vrezen voor hun voortbestaan. Ze dreigen namelijk hun huidige krediet-voorwaarden kwijt te raken als ze moeten overstappen naar een andere bank. In de Tweede Kamer werd gistermiddag minister Dijsselbloem hierover aan de tand gevoeld.

Gedwongen door Europese regelgeving moesten drie jaar geleden duizenden kleinere klanten afscheid nemen van ABN/AMRO. Deutsche Bank kocht deze portefeuille op voor 700 miljoen euro, maar leed er in de jaren daarna fors verlies op. Nu wil DB van deze klanten af. Menig ondernemer komt nu in problemen omdat de kredietvoorwaarden ondertussen strenger zijn geworden, terwijl omzetten en winstmarges kleiner zijn geworden.

DB voert ook een flinke interne saneringsronde uit. Van de 1100 werknemers in Nederland hebben er 350 te horen gekregen dat ze hun baan kwijtraken. Het aantal van vijftien regiokantoren van DB wordt teruggebracht naar acht. Zwolle (35 mensen) blijft open en wordt aangevuld met een aantal mensen uit de vestiging Apeldoorn die dicht gaat.

In samenwerking met indebuurt Zwolle