Deze 12 bedrijven in Oost-Nederland werken ‘op de grenzen van wat mogelijk is’
Twaalf bedrijven uit Oost-Nederland dienen de ruimtevaart. Zij zoeken de grenzen op van wat mogelijk is en kan. In de spin-off ontdekken ze dat hun ruimtevaartactiviteiten ook onverwachte nieuwe producten opleveren...
Marc Klein Wolt bereidt imposante missie naar de maan voor (en wie weet daar vandaan naar Mars en de Nobelprijs)
De ruimtevaart staat volgens heelalonderzoeker Marc Klein Wolt van de Radboud Universiteit in Nijmegen op een scharnierpunt naar dimensies die je tot een paar jaar geleden nog niet voor mogelijk hield. ,,Als we het nu over bemande missies naar Mars hebben, is dat geen science fiction meer. Mars was bij wijze van spreken nog nooit zo dichtbij.” En dat doet de populaire wetenschapper goed.
Hijzelf is net bezig om voor de Europese ruimtevaartorganisatie ESA een nieuwe, bijzondere missie naar de maan op te tuigen. Hij rekruteert de beste Europese wetenschappers voor die klus, die over zeven jaar moet eindigen in het grootste en zwaarste interplanetaire vrachttransport ooit.
Ruimtevaart in Oost-Nederland
Dit weekend besteden we bijzondere aandacht aan ruimtevaart in Oost-Nederland. Wat gebeurt er in het oosten? Wat levert dat op? En hoe kijken prominente space-experts naar die ontwikkelingen? Je leest het in ons speciale dossier!
,,Met ESA brengen een large logistic lander van 1800 kilo naar de maan”, zegt hij. ,,En de bedoeling is dat daarna nog meer van dat soort vluchten volgen. Ja, dat is ook voor bemande Marsreizen een belangrijke test. Het is enorm moeilijk om vanaf de aarde zware missies naar Mars te maken. Dat kost door de zwaartekracht van de aarde vreselijk veel energie. Het ligt veel meer voor de hand om op de maan een hub in te richten. Dan ga je met een lijnvlucht naar de maan en daar vandaan maak je de grote sprong naar Mars.” En dat die hub – de lunar gateway - er in kan zitten laat Klein Wolt straks zien met ESA’s large logistic lander. De vracht die mee moet (radiotelescopen) gaat hij samenstellen. ,,Het is onwijs leuk om hier mee bezig te zijn.”
Die trip heeft trouwens niets te maken met Mars, wel met fundamenteel onderzoek naar de ontstaansgeschiedenis van het heelal. Daar houdt Klein Wolt zich al langer mee bezig.
Op dit moment heeft hij onderzoeksapparatuur aan boord van een Chinese satelliet, die achter de maan hangt. Van daaruit zoekt hij met speciale antennes naar signalen van de oerknal of zelfs nog daarvoor. Dat gaat vanaf de maan beter. Want daar heeft hij geen last van ruis van de aarde. Hij verwacht ieder moment de eerste ruwe data. Die gaat hij met andere specialisten analyseren.
Het belang van dat onderzoek?
,, We weten van het bestaan van de oerknal. Dat dat het ontstaan van het heelal betekende met zo’n 400 miljard sterrenstelsels (dat zijn er meer dan alle zandkorrels op aarde). Maar heel veel meer nog niet. Het is alsof we over alleen een babyfoto beschikken. En wij zouden graag ook zien hoe het daarna verder ging. Tot en met peuter, kind, tiener. We willen niet alleen daarvan foto’s maar ook filmpjes maken. Als ons dat lukt, betekent dat een enorme wetenschappelijke doorbraak.”
Die ontdekking, zegt Klein Wolt, zou ‘net zo enorm zijn als die van het zwarte gat of het Higgs-deeltje’. En die waren goed voor een Nobelprijs.
Met radar van Thales traceer je ruimteafval en vijandige raketten (tot diep in de ruimte)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Update25
Buien trekken weg, code geel bijna overal ingetrokken: onweer in Oost-Nederland valt mee
Er werden hoosbuien en onweer verwacht, maar dat slechte weer is in Oost-Nederland vandaag meegevallen. Inmiddels heeft het KNMI code geel ingetrokken voor Gelderland, maar in Overijssel geldt deze waarschuwing nog wel. -
Hogeschool Viaa
Christiaan: ‘Hier leerde ik dat de ouderenzorg meer is dan billen wassen’
-
Mijn bevalling
Esmee krijgt kind met mannenstel: ‘Toen mijn vliezen braken, kwamen ze meteen dweilen’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Deze week: Esmee Ros zette haar kind op de wereld in een meeroudergezin. -
PREMIUM3
Iedereen houdt van Grote Kerk Zwolle, maar wie steekt financieel nek uit? ‘We hebben 4,5 ton nodig’
De Grote Kerk is een rotsvast rijksmonument in het centrum van Zwolle. Althans, als gebouw. Want nu de kerkelijke gemeente vertrokken is, blijkt het nog niet zo eenvoudig het financiële plaatje rond te krijgen. ,,We hebben eigenlijk 450.000 euro per jaar nodig.’’ -
PREMIUMmet video
Warmtepomp wordt kleiner en minder lelijk
Nederland moet massaal aan de warmtepomp. Maar zo klein zijn ze niet, dus waar laat je zo’n ding? En waarom zien die buitenunits eruit als een koelwagen? Een kijkje op de VSK Installatiebeurs.
-
PREMIUMMet video
Recordaantal vacatures: thuiswerken, tiny house en korte werkweek als lokkertjes
Een recordaantal vacatures staat open, waardoor werkgevers van alles uit de kast halen om personeel te werven. Maar is een scooter of een tiny house wel genoeg? -
Nieuws gemist? Oekraïense kinderen in Zwolse klas • Trein ontspoort bij Vorden na aanrijding
Goedenavond! Geen tijd gehad om vandaag het nieuws te volgen? Met deze update ben jij binnen 2 minuten op de hoogte. -
PREMIUMOpinie47
‘Het steekt dat mensen uit Randstad ons in Salland vertellen dat we MTB-routes moeten sluiten’
De provincie Overijssel is van plan 's zomers alle smalle paden van de mountainbikeroutes op de Sallandse Heuvelrug te sluiten om de zandhagedis en hazelworm te beschermen. De CDA-afdelingen in Rijssen-Holten en Hellendoorn zijn bezorgd dat de juridische weg die Overijssel hierbij volgt doorslaat. ,,Noaberschap is gewenster dan Angelsaksisch geprocedeer!’’
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer