Deze stoel moet vrouwen helpen bij urineverlies (en hij staat alleen bij Isala Zwolle)

videoHugo van Eijndhoven, gynaecoloog van het Isala Vrouw-kindcentrum in Zwolle, gaat als eerste in Nederland onderzoek doen naar bekkenbodemspiertraining van vrouwen op een zogeheten Pelvi Power stoel. De helft van de Nederlandse vrouwen kampt na hun bevalling met een vorm van urine-incontinentie. Training op de stoel zou mogelijk langdurigere effecten hebben dan fysiotherapie.

,,Er is bijna geen vrouw die incontinent wordt zonder dat ze een kind heeft gekregen, maar het is vaak wel een combinatie van factoren waardoor urine-incontinentie daadwerkelijk optreedt. Dat het een groot probleem is, is zeker,” vertelt van Eijndhoven. In Duitsland en Zwitserland worden er goede resultaten geboekt met de stoel, die de bekkenbodemspieren via elektromagnetische velden traint, zonder dat de vrouw zelf iets hoeft te doen. 

Van Eijndhoven wil in Zwolle twee groepen vrouwen (in totaal vierhonderd) met urine-incontinentie onderzoeken. De ene helft gaat op de stoel, de andere helft krijgt fysiotherapie. ,,Dan pas zullen we de ervaringen kunnen meten.”

Hoeveel vrouwen hebben er last van urine-incontinentie na bevallingen?

  1. Buurman neemt nog een limoncello
    PREMIUM
    column

    Buurman neemt nog een limoncello

    Bij de pranzo, de lunch, is het vaak al raak. Tja…., in dat ‘typisch Italiaanse restaurantje’ waar de lokalen ook luidruchtig tafelen, werkt iedereen behoorlijke hoeveelheden weg. En dan pas je je uiteraard een beetje aan de nationale mores aan, niet dan, ja toch? Integreren valt te leren. Aperolletje spritz vooraf en zet u ook maar direct een rode en een witte neer. Die stokdove zesennegentigjarige nonno met zijn drie kleinzonen die naast je zitten te eten, willen voortdurend met je proosten en het is onbeleefd ze af te weren. Ze laten nog wat flessen aanrukken en Salute dan maar weer, ‘op het leven’, schreeuwen wij de oude baas toe. Nog een Montenegrootje van het huis bij de espresso? Vooruit maar.

In samenwerking met indebuurt Zwolle