Deze stoel moet vrouwen helpen bij urineverlies (en hij staat alleen bij Isala Zwolle)

videoHugo van Eijndhoven, gynaecoloog van het Isala Vrouw-kindcentrum in Zwolle, gaat als eerste in Nederland onderzoek doen naar bekkenbodemspiertraining van vrouwen op een zogeheten Pelvi Power stoel. De helft van de Nederlandse vrouwen kampt na hun bevalling met een vorm van urine-incontinentie. Training op de stoel zou mogelijk langdurigere effecten hebben dan fysiotherapie.

,,Er is bijna geen vrouw die incontinent wordt zonder dat ze een kind heeft gekregen, maar het is vaak wel een combinatie van factoren waarom urine-incontinentie daadwerkelijk optreedt. Dat het een groot probleem is, is zeker,” vertelt van Eijndhoven. In Duitsland en Zwitserland worden er goede resultaten geboekt met de stoel, die de bekkenbodemspieren via elektromagnetische velden traint, zonder dat de vrouw zelf iets hoeft te doen. 

Van Eijndhoven wil in Zwolle twee groepen vrouwen (in totaal 400) met urine-incontinentie onderzoeken, de ene helft gaat op de stoel, de andere helft krijgt fysiotherapie. ,,Dan pas zullen we de ervaringen kunnen meten.”

Hoeveel vrouwen hebben er last van urine-incontinentie na bevallingen?

In samenwerking met indebuurt Zwolle