Militairen zijn het woonzorgcentrum Birkhoven in Heerde te hulp geschoten omdat er door coronabesmettingen te weinig personeel is overgebleven om de bewoners te kunnen verzorgen.
Volledig scherm
Militairen zijn het woonzorgcentrum Birkhoven in Heerde te hulp geschoten omdat er door coronabesmettingen te weinig personeel is overgebleven om de bewoners te kunnen verzorgen. © Brikhoven / Hanzeheerd

Dieprood kleurt deze kaart waar gemeenten het hardst worden getroffen door het virus

kaartDieprood: de kleur op deze kaart laat zien waar het coronavirus het hardst toeslaat in ons land. In Oost-Nederland spant Heerde de trieste kroon, net als enkele Brabantse gemeentes. 

Het virus velt jong en oud, man en vrouw. En het zijn getallen waar een mens van schrikt en waar een wereld aan verdriet en zorgen achter schuilgaat. 

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekende hoeveel meer mensen afgelopen week stierven dan normaal. Het zijn er maar liefst 2000. De oorzaak van de hogere sterfte laat zich raden: het coronavirus.

Meer dan normaal 

In sommige gemeentes overleden minder dan gemiddeld, maar op de Veluwe, in Brabant en in Limburg zijn gemeentes waar er juist meer dan normaal mensen stierven. 

Op deze kaart van de regio is goed te zien hoe triest hard het virus rondwaart in de gemeente Heerde:

Op de Veluwe worden Heerde maar ook Nunspeet zwaar getroffen. Burgemeester Breunis van der Weerd schreef daar in een open brief over. ,,Ik zie littekens in onze samenleving’’, zei hij daarin.

Het virus lijkt vooral toe te slaan in verpleeghuizen. Zo treurde dit zorgcentrum in Heerde om meerdere overleden bewoners in korte tijd. Een andere opvallende gemeente is Zwartewaterland, waar de stad Hasselt in rouw is gedompeld. Zware tijden voor betrokkenen, maar ook voor burgemeester Eddy Builder. Het sprankje hoop dat hij kon koesteren, werd al snel weer overschaduwd. 

Grijpen

In Brabant zijn het vooral Den Bosch en de gemeentes er omheen die zuchten onder het virus. Deze kaart laat goed zien hoe het coronavirus wijd om zich heen wist te grijpen in het zuiden van ons land. 

In samenwerking met indebuurt Zwolle