Volledig scherm
PREMIUM
© ANP / Melkveebedrijf.nl

Dierenactivisten ontkennen betrokkenheid bij dreigbrief aan boeren: ‘Dit lijkt wel een pubergrap’

Boerenactieclubs in Friesland hebben ernstige bedreigingen aan hun adres gekregen via een dreigbrief, indien ze door  gaan met actievoeren. De brief is gericht aan alle boeren. Die maken zich zorgen. De brief is ondertekend met initialen die zouden kunnen verwijzen naar actiegroepen. Maar die zeggen niets met de dreigbrief te maken te hebben.

Volledig scherm
De dreigbrief naar de boeren en boerinnen. © Melkveebedrijf.nl

,,We hebben al eerder dreigbrieven gekregen natuurlijk en ook deze brief ging de afgelopen dagen al rond”, vertelt Albert Markerink, regiobeheerder Gelderland van de boerenorganisatie Farmers Defence Force (FDF).  ,,Het is niet niks. Wat moeten we doen? Onszelf in bescherming nemen. Beveiliging aanbrengen op onze bedrijven, constant alert zijn. Maar we moeten ook slapen, dus je kunt dat niet de hele tijd doen.” 

Leden uit zijn FDF-groep maken zich wel degelijk zorgen, ze hebben het er over, want ‘in deze mate bedreigingen, dat was hen niet bekend’.  Volgens Markerink is de brief dan wel bij Friese boeren aangekomen, maar ze zijn gericht aan alle boeren. ,,En de ondertekenaars zijn internationale groepen, dus die zullen zich niet tot Friesland beperken.”

In samenwerking met indebuurt Zwolle