Dirk-Siert Schoonman, hier poserend aan de IJssel bij Deventer, is voorgedragen als nieuwe dijkgraaf voor Waterschap Drents Overijsselse Delta.
Volledig scherm
Dirk-Siert Schoonman, hier poserend aan de IJssel bij Deventer, is voorgedragen als nieuwe dijkgraaf voor Waterschap Drents Overijsselse Delta. © Fotografie Evert van de Worp

Dirk-Siert Schoonman wordt nieuwe dijkgraaf waterschap Drents Overijsselse Delta

updateDirk-Siert Schoonman wordt met grote waarschijnlijkheid de nieuwe dijkgraaf van Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDOD). Het algemeen bestuur van het waterschap dat opereert in Salland en Drenthe heeft vanavond unaniem besloten om Schoonman bij de Kroon aan te bevelen als nieuwe voorzitter van het dagelijks bestuur. 

Als de Kroon de benoeming goedkeurt wordt Schoonman de opvolger van Piet Zoon, oud-burgemeester van Hattem en Raalte die mei vorig jaar werd benoemd tot waarnemend dijkgraaf na het afscheid van de in augustus overleden Herman Dijk. In de profielschets werd gezocht naar een voorzitter en dijkgraaf die ‘verbindend, vernieuwend en toekomstgericht’ is. 

WDOD, het op één na grootste waterschap van Nederland, strekt zich uit van Assen tot en met Deventer, is 255.000 hectare groot en telt circa 620.000 inwoners verdeeld over 22 gemeenten. Schoonman is sinds 2015 lid van het dagelijks en algemeen bestuur van Waterschap Vallei en Veluwe, met in zijn portefeuille het landelijk gebied. Hij was lange tijd melkveehouder en bestuurslid van land- en tuinbouworganisaties zoals LTO Noord.

Koninklijk besluit

Een nieuwe dijkgraaf wordt door de Kroon benoemd voor een periode van zes jaar. De aanbeveling van het algemeen bestuur wordt nu voorgelegd aan de colleges van Gedeputeerde Staten van de provincies Overijssel en Drenthe en gaat daarna naar het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat voor de benoeming bij koninklijk besluit.

37 kandidaten

Op de vacature voor een nieuwe dijkgraaf reageerden 37 kandidaten: 11 vrouwen en 26 mannen. Hiervan zijn 13 personen op een eerste gesprek geweest, waarna de vertrouwenscommissie met vijf kandidaten een verdiepingsronde maakte en in de tweede ronde nog eens met drie gegadigden sprak. Conclusie van Karst Spijkervet, voorzitter van de vertrouwenscommissie: ‘Wij bevelen Dirk-Siert Schoonman van harte aan als een nieuwe toekomstgerichte dijkgraaf voor ons waterschap’.

In samenwerking met indebuurt Zwolle