Een foto van de vermoedelijke granaatlegger.
Volledig scherm
Een foto van de vermoedelijke granaatlegger. © Politie

Dit is de granaatlegger bij café Bruut in Zwolle

VideoDe politie heeft een foto naar buiten gebracht van de persoon die afgelopen nacht een granaat heeft achtergelaten bij café Bruut in Zwolle. Op het beeld, dat in het programma Opsporing Verzocht werd getoond, is een gemaskerde man te zien die rond 01.00 uur de granaat aan de deur zou hebben gehangen. Hij draagt een donkere broek, een zwarte jas met capuchon en een wit masker. Tijdens de uitzending kwamen er al twee bruikbare tips over de zaak binnen. 

De handgranaat werd vanochtend rond 08.20 uur door een voorbijganger ontdekt aan de deur van het café in de Zwolse binnenstad. Meerdere bedrijven werden daarna door hulpdiensten ontruimd, zodat de Explosieven Opruimingsdienst Defensie onderzoek kon doen. De EOD nam even later de granaat mee, waarna de straat weer werd vrijgegeven.  

De granaatvondst was het zoveelste incident rond het café. Bij Bruut werd in oktober 2018 namelijk ook al een granaat aan de deur gevonden. De recherche neemt dat bewuste incident in het huidige onderzoek mee en kijkt of er sprake is van een mogelijk verband, zegt de politie. In februari vorig jaar ontploften er nog twee explosieven bij het huis van de ouders van café-eigenaar Bob Kooistra. 

Tekst gaat verder onder de video.

Eigenaar perplex

Kooistra reageert tegenover de Stentor met verbazing op de nieuwe granaatvondst bij zijn bar. ,,Ik ben perplex. Ik had dit absoluut niet verwacht en ik weet bij god niet waarom dit weer gebeurt.” Uit welke hoek de dreiging komt, weet Kooistra niet. ,,Bij mijn weten spelen er geen ruzies of conflicten waardoor ik dit zou kunnen verwachten.”

Café Bruut blijft vanwege de granaatvondst in ieder geval nog twee weken dicht. Burgemeester Peter Snijders heeft dit besloten vanwege de verstoring van de openbare orde. ,,Het is goed om de situatie even te bevriezen.” Eigenaar Kooistra zegt begrip te hebben voor die beslissing. ,,Een tijdelijke sluiting is niet leuk, maar ik werk er volledig aan mee. Ze moeten de zaak onderzoeken. Maar ik vind het wel jammer dat de mensen die bij ons komen stappen nu wéér hun plekje kwijt zijn.”

Getuigen

Getuigen die afgelopen nacht rond 01.00 uur iets verdachts gezien hebben bij café Bruut worden verzocht om zich te melden bij de politie. Omwonenden die camerabeelden van de bewuste actie hebben, wordt eveneens gevraagd dit met de politie te delen.  

Bewakingsbeeld van de granaatlegger in Zwolle
Volledig scherm
Bewakingsbeeld van de granaatlegger in Zwolle © Politie

In samenwerking met indebuurt Zwolle