Volledig scherm
Handgranaat aan de deur van café Bruut in de Voorstraat in Zwolle. © Foto Frans Paalman Zwolle

Dit is wat we weten van de granaat bij Café Bruut in Zwolle

Woensdag 10 oktober, om 09.00 uur treft een medewerker van café Bruut een granaat aan op de deurklink. De politie wordt direct gebeld, die zet meteen de Voorstraat af met rood-wit lint. Eigenaar Bob Kooistra is dan ook al aanwezig, hij staat buiten, vlakbij het café te wachten. Dit weten we tot nu toe:

*** Rond 10.45 uur arriveert de EOD. Die heeft binnen tien minuten de granaat veilig gesteld en vertrekt rond 11.30 uur weer. Tegen 12.00 uur wordt de Voorstraat vrijgegeven.

*** Op camerabeelden -in de Voorstraat hangen meerdere camera's- is te zien dat in de nacht van dinsdag op woensdag rond 01.30 uur een gemaskerde man, gekleed in donkere kleding, op een fiets is komen rijden, de granaat heeft bevestigd en is weggefietst richting de Kamperstraat. Het gezicht van de man is 'geblurd'.

Lees onder de foto verder.

Volledig scherm
De Voorstraat werd na de vondst afgezet © Foto Frans Paalman Zwolle

*** De politie kan tot op  vandaag niet officieel bevestigen of het om een échte granaat gaat, maar houdt het vooralsnog op 'een explosief'.  Volgens een wapenexpert gaat het echter om een M75-handgranaat van Joegoslavische makelij.

***Het is niet zo moeilijk om aan zo'n granaat te komen volgens wapenexpert Ad van Riel. Voor een paar tientjes zijn ze online te koop. Via het zogenoemde dark web, een stukje internet waar criminelen stiekem illegale handel kunnen drijven. Veelal granaten uit het voormalig Joegoslavië. Na de oorlog op de Balkan werden de opslagruimten massaal geplunderd. Die wapens kwamen massaal op de illegale markt terecht.

***Donderdagmiddag wordt duidelijk dat café Bruut op last van de gemeente Zwolle 7 dagen dicht moet blijven. 'Met het oog op het komende uitgaansweekend is er samen met de politie zorgvuldig gekeken wat er nodig is om deze avonden op een prettige en veilige manier mogelijk te maken', laat burgemeester Henk Jan Meijer weten. Vanwege de 'veiligheid van het uitgaanspubliek' neemt Meijer deze 'preventieve maatregelen'.

Lees onder de foto verder.

Volledig scherm
De handgranaat wordt onderzocht. © Foto Frans Paalman Zwolle

*** Een week voor de vondst van de granaat, is er een ander opvallend incident dat gelinkt kan worden aan het café. De auto van Marijn de Jong, de rechterhand van de eigenaar van Bruut, staat in brand. Hij bevestigt dat en stelt dat het om brandstichting gaat. Er zijn camerabeelden van een verdacht persoon die zich die nacht verdacht ophoudt rond de auto van De Jong.  De politie Oost Nederland heeft nog niet bevestigd dat deze autobrand meegenomen wordt in het ‘granaatonderzoek’.

*** Er speelt meer rond café Bruut. Gedoe over de betaling met de voormalige eigenaren. Slechts de helft van het bedrag zou tot nog toe betaald zijn. Ook twee oud-medewerkers roeren zich. Ze vragen het faillissement aan van het café, omdat ze nog loon moeten krijgen. De zaak wordt in de rechtbank geschikt.

In samenwerking met indebuurt Zwolle