Volledig scherm
In Leeuwarden trok de provincie Friesland voor het weekeinde de stikstofregel in na een protestactie bij het provinciehuis. Vandaag volgen boerenprotesten in onder meer Zwolle, Arnhem en Lelystad. © ANP

Dit willen de boeren vandaag bereiken met hun protesten bij provinciehuizen

videoOm 12.00 uur vanmiddag klinkt in de provinciehuizen van Overijssel, Gelderland en  Flevoland een boerenalarm. Land- en Tuinbouw Organisatie (LTO) Noord riep dit weekeinde haar leden op om actie te voeren bij de provinciehuizen in Zwolle, Arnhem en Lelystad. Maar wat willen de boeren nu precies bereiken met hun protest?

1. De provinciale beleidsregels over stikstof moeten van tafel. LTO noemt de provinciale aanpak ‘buitensporig’ en zegt dat deze een grote impact heeft op boerenbedrijven en -gezinnen. Bovendien lopen volgens de boerenbelangenorganisatie de provincies op verschillende punten vooruit het het beleid van het Rijk. 

2. Voor de boeren is het afnemen van latente stikstofrechten onbespreekbaar. Verworven rechten mogen niet zomaar worden ingetrokken, ook niet als de boeren nog niet de volledig toegestane aantallen dieren zijn gaan houden.

3. Van gedwongen (generieke) krimp van veestapels kan geen sprake zijn, stelt LTO. De organisatie bepleit een gebiedsaanpak waarin ruimte is voor landbouw, wonen, werk en verkeer.

4. Geen stikstofslot op verwaarloosbare emissies.

5. LTO Noord vindt dat er geen koppeling met dier- en fosfaatrechten in het stikstofbeleid mag en kan komen.

Leeg platteland dreigt

De belangenorganisatie voor de agrarische sector is van mening dat in de lijn die de provincies nu kiezen de economie van de stad wordt gesteld boven de economie van het landelijk gebied. Uit de oproep aan haar leden: ,,Land- en tuinbouw lijkt alleen een probleem, terwijl wij wel degelijk oplossingen zien en daaraan willen meewerken (...) Er is zo geen toekomst voor ons als ondernemers en al helemaal niet voor de volgende generaties. Op deze manier komt er een leeg platteland, zonder banen, zonder hart.”

Woensdag opnieuw actie

Voor woensdag staat een nieuw protest op de agenda van actiegroep Agractie. Deze zette eerder de landelijke actie van 1 oktober op het Malieveld in Den Haag op poten en wil woensdag opnieuw een massaal protest laten horen in Den Haag. Opvallend is wat Agractie schrijft over de LTO-actie van vandaag. ,,Omdat kabinetsbeleid gaat vóór provinciaal beleid vinden wij het belangrijk dat u 16 oktober massaal uw stem laat horen in Den Haag. Wanneer u ook in de gelegenheid bent óók maandag uw stem te laten horen bij de provinciehuizen heeft dat uiteraard zijn waarde.” 

Volgens Agractie is het gezamenlijke doel: een sectorgedragen acceptabel beleid en grondige herziening van het kabinetsbeleid. Het kabinet heeft, zo stelt Agractie, namelijk een verborgen agenda: halvering van de Nederlandse dierhouderij.  

In samenwerking met indebuurt Zwolle