Volledig scherm
De Kroezeboom met de kleine veldkapel © Annina Romita DTCT

Dit zijn de 10 mooiste bomen van Overijssel

Er groeien veel mooie bomen in Overijssel, maar volgens de Bomenstichting kan er maar één de mooiste zijn. En dat is de Kroezeboom op de Fleringer Es.

De Bomenstichting heeft als onderdeel van de 'Bomen van de Ereklasse' een top tien samengesteld van de mooiste bomen van Overijssel. Vijf van deze tien bomen staan in Twente, waaronder de lijstaanvoerder De Kroezeboom. 

De tien bomen zijn geselecteerd op basis van criteria zoals schoonheid, omvang, soort en of de boom een bijzonder verhaal heeft. Daarnaast moet de boom voor iedereen zichtbaar zijn. De Bomenstichting vraagt op deze manier aandacht voor de bijzondere plaats van bomen in de natuur en cultuur.

1. De Kroezeboom op de Fleringer Es

Volledig scherm
De Kroezeboom in de mist. Foto: Riet Vos

Een bekende boom voor velen en de oudste in de lijst. De Kroezeboom staat (zoals de naam doet vermoeden) op een kruispunt waardoor het voor veel mensen een bekend gezicht is. De exacte leeftijd van deze zomereik is niet bekend, maar hij wordt geschat tussen de 400 en 500 jaar oud. Ondanks zijn leeftijd, bloeit de boom nog altijd even mooi.

Plantjaar: 1500 - 1600
Omtrek: 741 cm
Hoogte: 15,6 m

2. Bakspiekereik in Lattrop    

Volledig scherm
De Bakspiekereik te Lattrop © Bomenstichting

Een merkwaardig gezicht, de boom die door het dak is geschoten. Niets is minder waar, want de 'bakhoes' is om de boom heen gebouwd. In 1738 werd het huis gebruikt om brood in te bakken, maar de prachter wilde in 1900 het 'hoes' uitbreiden. Dit zou ten koste gaan van de zomereik en dat zag de barones van Twickel liever niet gebeuren. Wat doe je dan? Je bouwt je uitbreiding er maar om heen!

Plantjaar: 1810 - 1820
Omtrek: 430 cm
Hoogte: 24,6 m

3. Es in Dwarsgracht

Volledig scherm
De es langs het water © Remke van Rijswijk

Een boom langs de waterkant zorgt voor een mooi plaatje. Dat vond de Bomenstichting ook en daarom kreeg deze es de derde plek toegewezen.

Plantjaar: 1820
Omtrek: 465 cm
Hoogte: 22,6 m

4. Mammoetboom in Ledeboerpark te Enschede

Volledig scherm
© Wouter Borre

Vergeleken met zijn familie uit Californië is de mammoetboom in het Ledeboerpark nog maar een kleintje. 31 meter is natuurlijk niet mis, maar zijn Amerikaanse neven kunnen een hoogte bereiken van wel 80 meter. Daarnaast kunnen mammoetbomen tussen de 2000 en 3000 jaar oud worden. Deze Enschedese boom is nog een jonkie, hij is namelijk 'maar' 137 jaar jong.

Plantjaar: 1880
Omtrek: 742 cm
Hoogte: 31,2 m

5. De reus van de Worp

Volledig scherm
Deze esdoorn staat soms letterlijk in de IJssel © sjon heijenga

Boom nummer vijf van Overijssel staat net over de IJssel en bij hoogwater staat deze Esdoorn in de IJssel. Deze reus is gevestigd naast De Worp, een wijk in Deventer, maar aan de andere kant van IJssel. Het is bovendien met 35 meter de hoogste boom van deze lijst.

Plantjaar: 1822
Omtrek: 658 cm
Hoogte: 35 m

6. Apostelenbeuk in Lutten 

Volledig scherm
Apostelenbeuk te midden van de begraafplaats © Bomenstichting

Deze indrukwekkende beuk kent een mooie plek. Hij staat namelijk midden op de begraafplaats van Lutten, in het noorden van Overijssel. Het graf van de geneesheer van de boom ligt er naast. De naam is te danken aan de twaalf vertakkingen van de boom. Dat staat gelijk aan de twaalf apostelen uit de Bijbelse verhalen.

Plantjaar: 1902
Omtrek: 709 cm
Hoogte: 24,5 m

 7. Plataan op de Potgietersingel te Zwolle 

Volledig scherm
© tom van dijke

Deze enorme plataan in de Overijsselse hoofdstad is met ruim zeven meter de dikste boom van Zwolle. Men zegt dat deze boom geplant is door Napoleon zelf toen hij met zijn Franse leger in Zwolle was. Tegenwoordig staat de boom op de parkeerplaats van de Herensociëteit.

Plantjaar: ± 1800
Omtrek: 719 cm
Hoogte: 33,6 m

8. De Kozakkeneik in Delden

Volledig scherm
De Kozakkeneik in bloei © Vincent Mauritz

Op nummer acht vinden we de Kozakkeneik uit Delden. In 1813 hadden de Russische kozakken hun kampement ingericht in deze omgeving. In die tijd was de dikste zomereik van de twee al hol. Hierdoor kon de boom dienen als schildwachthuisje. De dikke eik is nog bijzonderder, want het is de op één na dikste eik van Nederland.

Plantjaar: 1600-1650
Omtrek: 743 cm
Hoogte: 24 m

9. Oosterse plataan in de  Kalheupinkpark te Oldenzaal

Volledig scherm
De plataan tijdens de herfst © Bomenstichting

Deze kronkelige en bijzondere boom is een Oosterse plataan, maar is bij de Oldenzalers beter bekend als de Bruidsboom. De boom ziet er sprookjesachtig uit en wordt daarom door vele bruidsparen gebruikt als decor voor hun trouwfoto's. De onderste takken raken de grond en kunnen daardoor dus doorgroeien. Bovendien is de boom gedeeltelijk hol. Hierdoor kunnen dwergvleermuizen er in verblijven.

Plantjaar: 1840 - 1850
Omtrek: 547 cm
Hoogte: 18 m

10. De Kozakkenlinde van Diepenveen

Volledig scherm
De historische boom langs de IJsseldijk © Bomenstichtig

De hekkensluiter van de lijst is de Kozakkenlinde van Diepenveen, een boom met veel historie. De lindeboom werd door de kozakken gebruikt als uitkijkpost toen Napoleon en zijn Franse leger door Nederland trok. De boom gaf een goed uitzicht op de vestingwallen van Deventer, waar toentertijd een belegering plaatsvond.

Plantjaar: 1620
Omtrek: 650 cm
Hoogte: 16 m

In samenwerking met indebuurt Zwolle