Volledig scherm
MH17 monument van Ronald A. Westerhuis, Rico en Sticks en een zelfportret van Siegfried Woldhek © ANP, Siegfried Woldhek, Hollandse Hoogte, Stentor fotobewerking

Dit zijn ze: de nominaties voor Cultuurprijs Overijssel 2017

Vorig jaar won onze columnist Özcan Akyol de Cultuurprijs Overijssel. Wie gaat er dit jaar met de prijs aan de haal? De kunstenaar Ronald A. Westerhuis, wiens MH17-monument vandaag is onthuld? Of de tekenaar/cartoonist Siegfried Woldhek? Of toch de Zwolse rappers Rico en Sticks?

Een kunstenaar, een tekenaar en rappers: de drie genomineerden dit jaar voor de Cultuurprijs Overijssel liggen ver uiteen. Des te moeilijker om hun kansen in te schatten. ,,Zoiets is altijd subjectief. Een deel van de prijs wordt op het aantal stemmen gebaseerd. Het andere deel door een jury. Dat lijkt mij een moeilijke beslissing'', zegt Zwollenaar Junte Uiterwijk, beter bekend als Sticks. 

Verrassing

Siegfried Woldhek is overrompeld door zijn nominatie. ,,Dit is een hele leuke verrassing'', zegt de tekenaar. Woldhek tekende 40 jaar lang voor Vrij Nederland. Begin dit jaar werd zijn duizendste cartoon gepubliceerd in het NRC. ,,In de tekenwereld zijn er niet veel prijzen. Zo'n nominatie is dus bijzonder.'' Of hij gaat winnen? Dat kan de tekenaar uit Giethoorn niet inschatten.

Ook voor het rappersduo uit Zwolle kwam de nominatie als een verrassing. Vlak voor het weekend hoorde zij het nieuws. ,,Een mooie blijk van waardering. Super tof. Dat het Overijssels publiek is, maakt het extra leuk'', zegt Uiterwijk. ,,Dit is een leuke bevestiging voor al die jaren. Een bevestiging dat we goed bezig zijn en gezien worden'', vertelt Ricardo McDougal, afgekort Rico. 

MH17-monument

Naast Woldhek en Uiterwijk en McDougal is ook kunstenaar Ronald A. Westerhuis genomineerd voor de Cultuurprijs Overijssel. Zwolle is zijn thuisbasis. De kunstenaar maakte het meest beladen kunstwerk sinds lange tijd in Nederland: het Nationaal Monument voor de ramp met MH17. Dat kunstwerk werd vandaag onthuld.

De Stentor nieuwsapp, download nu! Klik hier voor iOS of hier voor Android!

In samenwerking met indebuurt Zwolle