Docenten uit hele land naar Zwolle voor onderwijsrobot Eddy

VideoDocenten uit het hele land zijn woensdagochtend naar basisschool De Boxem in Zwolle gekomen om onderwijsrobot Eddy van dichtbij te bekijken. ,,Je laat hem een plaatje zien en de robot geeft antwoord.”

Directrice Gülçin Bayındır van KBS De Boxem uit Zwolle is vorig jaar op school begonnen met de robot. ,,Wij horen bij stichting Catent, en die hebben hem voor onze scholen aangeschaft.” KBS De Boxem deelt er een samen met de De Vlieger en de Geert Groteschool heeft er ook een. Joepie is de naam en hij helpt kinderen bijvoorbeeld bij het vergroten van hun woordenschat. ,,De leerling kan educatieve activiteiten doen met de robot.” Bayindir ziet Joepie niet als een concurrent voor haar en haar collega's. ,,Het is echt ter ondersteuning en is niet als vervanging voor een leerkracht.”

Drempel

Eddy is een onderwijsrobot en luistert naar vele commando’s. Hij kan niet alleen zitten en staan, maar bijvoorbeeld ook huilen. De geestelijk vader van de schoolvriend is Erik Zagwijn van hogeschool De Kempel in Helmond.  ,,We hebben rondom deze robot een programma gemaakt, waarmee je hem zonder allerlei moeilijke programmeertaal nieuwe activiteiten kunt laten doen.” Volgens Zagwijn is het idee dat leerkrachten, maar ook oudere leerlingen uiteindelijk zelf allerlei nieuwe opdrachten voor Eddy kunnen bedenken. ,,De drempel van het programmeren hebben we zo weg genomen.”

Dansen

Bert Boersma is docent op basisschool De Vlieger 2 en ook aanwezig bij de kennismaking. Hij gebruikt zijn ‘Eddy’ voor groep 5. ,,Hij helpt bijvoorbeeld kinderen met rekenen. Ik heb hem ingezet om de kinderen die moeite hebben met de tafels te helpen. Je laat hem een plaatje zien met een antwoord en de robot geeft aan of het goed of fout is.” Hij wordt ook ingezet als ontspanning. ,,Je kunt met de robot wandelen. Ook wordt er wel eens met hem gedanst.”

Zagwijn heeft een jaar na de lancering van de onderwijsmachine een aantal verbeterpunten doorgevoerd. ,,Nu hebben we spraakherkenning toegevoegd. Hij herkende al plaatjes, maar nu kan hij ook reageren op wat er gezegd wordt.” Er zullen nog meer updates aankomen. Onder meer op basis van de ervaringen die gebruikers nu al met hun robot hebben. En hij krijgt meer een eigen wil, verklapt Zagwijn alvast. ,,Straks gaat hij dingen doen in willekeurige volgorde.”

Volledig scherm
Erik Zagwijn gaf op Kbs De Boxem in Stadshagen een demonstratie met 'Eddy'. © Pedro Sluiter Foto
  1. Nierpatiënt Marie-Ceciel uit Zwolle staat BN’ers bij in Tour de Celeb: Het was overweldigend

    Nierpa­tiënt Ma­rie-Ce­ciel uit Zwolle staat BN’ers bij in Tour de Celeb: Het was overweldi­gend

    Toen Marie-Ceciel Lenselink (54) eenmaal de kans kreeg om iets te kunnen doen voor de Nierstichting twijfelde ze geen moment. Ze gaf zich op voor het programma Tour de Celeb, waar vier bekende Nederlanders een van de zwaarste Tour de France-etappe fietsen. De Zwolse nierpatiënte werd gekoppeld aan Erik Dijkstra, die op zijn beurt keihard moest strijden om de etappe te fietsen. En van strijden weet Lenselink alles.

In samenwerking met indebuurt Zwolle