Volledig scherm
© www.kco.nl

Doek valt voor KCO

OVERIJSSEL - Stichting Kunst en Cultuur Overijssel is failliet. Het bestuur heeft dinsdagmorgen zelf het faillissement aangevraagd en gekregen bij de rechtbank Zwolle.

Dat bevestigden de rechtbank en curator Marcel Teunis dinsdag.

KCO verkeert in zwaar weer sinds de provincie Overijssel de cultuurnota 2013-2016 uitbracht. Daarin is geen vaste subsidie meer opgenomen voor de stichting die zich al 50 jaar inzette voor kunst en cultuur in Overijssel. "Het faillissement is vermoedelijk een gevolg van het dichtdraaien van de subsidiekraan", zei de curator in een eerste reactie. Hij gaat onderzoeken in hoeverre een doorstart mogelijk is. Bij KCO werken 30 personen. Ze kregen eind september al een collectieve ontslagbrief op de deurmat van het bestuur. Zonder vaste subsidiestroom wilde het bestuur niet met deze verplichtingen blijven zitten.

In een eerste reactie zei een woordvoerster van de provincie Overijssel op de hoogte te zijn van het faillissement. Het bestuur stelde de provincie al eerder op de hoogte. Gedeputeerde Hester Maij zal woensdagochtend tijdens de vergadering van de commissie 'culturele infrastructuur en monumentenzorg' een verklaring voorlezen.

In september deed het bestuur van KCO nog een ultieme poging op de bestaande subsidiestroom in stand te houden. Ze overhandigde steunbetuigingen van circa 600 culturele clubs in deze provincie. Het college van gedeputeerde staten reageerde daarop dat als deze instellingen het belang van KCO onderschrijven, ze de stichting altijd kunnen blijven inhuren, "ook als KCO geen deel uitmaakt van de cultuurnota". Uit die reactie was ook op te maken dat het college doelstellingen in de cultuurwereld wil behalen in plaats van instellingen overeind te houden.

In samenwerking met indebuurt Zwolle