Volledig scherm
Zwaarbewapende politieagenten bewaken de omgeving van het huis. © Frans Paalman

Doelwit mislukte liquidatie Zwolle krijgt wijkverbod

videoDe man die zondagochtend werd beschoten in Zwolle, mag zes weken niet meer in de buurt van zijn woning of in de wijk Stadshagen komen. Dat hebben burgemeester Peter Snijders, de politie en het Openbaar Ministerie besloten. Eerder werd al de woning van het doelwit van de mislukte liquidatie tijdelijk gesloten.

Zaterdagnacht werden tientallen kogels op de man afgevuurd, vermoedelijk door een schutter die op een scooter zat. Het slachtoffer raakte gewond aan zijn arm, maar overleefde de aanslag. De kogels sloegen ook in bij woningen van andere wijkbewoners in de Van Disselstraat.

Volledig scherm
© Stefan Verkerk

De schietpartij zorgde voor grote onrust in de wijk Stadshagen. Kort na het incident, liep het vermeende doelwit al weer met zijn hond door de wijk. Daar zijn volgens de wijkvereniging verontrustende telefoontjes en berichten over binnengekomen. De buurt vreest dat de daders terugkeren.

Veilig

De gemeente Zwolle wil dat de bewoners zich weer veilig voelen in hun wijk. ,,Door het schietincident van afgelopen weekend is dit gevoel in Stadshagen verstoord. Daarom besloot burgemeester Snijders maandagavond met onmiddellijke ingang de woning van de betrokken bewoner te sluiten om de onrust in de buurt weg te nemen”, aldus de gemeente in een reactie. Nu komt daar dus een gebiedsverbod van zes weken bij.

Volledig scherm
Het huis van het vermeende doelwit is op last van de burgemeester tijdelijk gesloten. © Frans Paalman

De wijkmanager, welzijnsorganisatie Travers en de wijkagenten zijn ook de komende dagen continu in de wijk aanwezig om de vinger aan de pols te houden en vragen van bewoners te beantwoorden. Burgemeester Peter Snijders: ,,Wij verwachten dat door deze aanvullende maatregel in ieder geval de komende weken de rust in Stadshagen terugkeert. Vanzelfsprekend gaat het onderzoek in volle gang door en kijken we hoe de situatie zich verder ontwikkelt.”

Onzin

Het vermeende doelwit, Idris, reageert tegenover de Stentor op de maatregel. ,,Ik vind dit totale onzin. Het is mijn wijk, ik woon daar. Alsof ik een gevaar ben voor de buurt. Wat heeft zes weken voor zin, als ik daarna toch weer mijn hoofd laat zien? Als mijn advocaat het voor elkaar krijgt, sta ik er weer.”

In samenwerking met indebuurt Zwolle