Volledig scherm
PREMIUM
De Witte de Withstraat in Rotterdam, een van de belangrijkste uitgaansgebieden. © Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Dollen? Dat kan wél in Zwolle

Vrije sluitingstijdenHet café openhouden tot hoe laat je maar wilt. Als het aan de gemeenteraad ligt, kan dat binnenkort in Rotterdam. In Zwolle experimenteren ze er al mee.

Zwolle, dat is toch die stad zonder dollen? Die stad waar ze volgens een liedje van Koot en Bie héél vroeg plat gaan. Ja, vroeger misschien. Sinds vorig jaar zomer mag de Overijsselse hoofdstad zich scharen in het rijtje steden waar de kroegen net zo lang mogen openblijven als ze willen. Kom daar maar eens om in Rotterdam!

Als het aan een raadsmeerderheid ligt, komt daar in de havenstad snel verandering in. D66, VVD, Leefbaar Rotterdam, GroenLinks, SP en Nida willen van burgemeester Aboutaleb weten waarom een soortgelijke proef in Rotterdam maar niet van de grond komt. ,,Hij lijkt er niet aan te willen'', verzucht D66-raadslid Jos Verveen, een groot pleitbezorger van vrije sluitingstijden.

De voorstanders stellen dat vrije sluitingstijden leiden tot een bruisender centrum en minder uitgaansoverlast. Want, zo zeggen zij, dan verloopt het vertrek van stappers geleidelijk en zijn er geen grote groepen tegelijk op straat. Tegenstanders denken daar anders over. Vrije sluitingstijden werken doorzakken in de hand en zetten aan tot overlast, dus tot meer werk voor de politie.

In samenwerking met indebuurt Zwolle