Volledig scherm
Anne Marie van Veen uit Zwolle was een van de eersten die aangifte deed tegen de Tabaksindustrie. © Frans Paalman

Donderdag uitspraak vervolging tabaksindustrie

Het gerechtshof in Den Haag komt donderdag aan het begin van de middag met de beslissing over het al dan niet strafrechtelijk vervolgen van de tabaksindustrie. De zaak werd in 2016 aan het rollen gebracht door de Zwolse longkankerpatiënte Anne Marie van Veen.

Het Openbaar Ministerie liet begin dit jaar weten dat er ,,binnen huidige wet- en regelgeving” geen mogelijkheden zijn voor een kansrijke vervolging van de tabaksproducenten. Advocaat Bénédicte Ficq startte daarop een zogeheten artikel 12-procedure om te proberen alsnog vervolging af te dwingen.

Zwolse patiënte

Ficq deed in 2016 namens de Zwolse longkankerpatiënte Anne Marie van Veen en een aantal maatschappelijke organisaties aangifte van zware mishandeling (die de dood tot gevolg heeft) en valsheid in geschrifte tegen de vier grootste tabaksproducenten in Nederland. De tabaksindustrie heeft volgens de klagers sigaretten bewust verslavend gemaakt.

Na de beslissing van het hof reageren onder anderen Ficq en longarts Pauline Dekker daarop tijdens een persconferentie in Amsterdam. Dekker heeft ook aangifte gedaan tegen de tabaksindustrie.

}xml:space="preserve">
Download hier de nieuwe app van de Stentor!Klik hier voor iPhone/iPad .. of hier voor Android (bijv. Samsung)

In samenwerking met indebuurt Zwolle

Poll

Het Songfestival moet volgend jaar gehouden worden in de IJsselhallen in Zwolle

Het Songfestival moet volgend jaar gehouden worden in de IJsselhallen in Zwolle

  • Natuurlijk, wat een goed idee! (37%)
  • Absoluut niet, laten ze maar ergens anders gaan zingen. (49%)
  • Het maakt mij niks uit. (14%)
2062 stemmen