Volledig scherm

Dood Zwolse teckel Woutertje wordt politiek issue

ZWOLLE - De dood van de Zwolse teckel Woutertje, die vorige maand door een pitbull in park Wezenlanden doodgebeten werd, wordt een politiek issue in de gemeente Zwolle. Oppositiepartij Swollwacht wil dat het college van burgemeester en wethouders met een protocol komt rond bijtincidenten.

Volgens raadslid Silvia Bruggenkamp is het nu te vaak onduidelijk wat betrokkenen moeten doen of kunnen verwachten van de overheid als een hond van zich afbijt. "De informatie hoe te handelen als er zoiets verschrikkelijks gebeurt, is minimaal. Natuurlijk, je belt de politie, maar wat dan? In een protocol kun je duidelijke afspraken maken hoe met zo'n situatie om te gaan. Op de gemeentelijke website is er voor inwoners nu niets over te vinden." De driemansfractie komt vrijdag met een motie om andere partijen mee te krijgen in haar voorstel.

De gemeente Zwolle blijft nu echter ook al niet stilzitten bij een hondenaanval, stelt een woordvoerder. "We krijgen van de politie bericht als er een bijtincident heeft plaatsgevonden. Dat is uiteraard achteraf, als er aangifte is gedaan. De gemeente neemt dan maatregelen om herhaling te voorkomen. Dit bestaat uit een aanlijn- en muilkorfgebod en bij herhaling of niet naleven van het gebod, wordt de hond in beslag genomen."

Vorig jaar waren er inZwolle 31 bijtincidenten.

In samenwerking met indebuurt Zwolle