Volledig scherm
Robert-Jan Mastenbroek van Dream or Donate. © RTL Nieuws

Dream or Donate-oprichter ‘Broer’ Mastenbroek is aan het terugbetalen: eerste 25 mille is overgemaakt

videoDream or Donate-oprichter Robert-Jan ‘Broer’ Mastenbroek (29) uit Witharen is begonnen met het terugbetalen van vermeende gedupeerden. De eerste 25.000 euro zijn inmiddels overgemaakt naar een advocatenkantoor dat voor gedupeerden optreedt. De politie beschouwt Mastenbroek nog altijd niet als verdachte. 

Een woordvoerder van de politie zegt dat er nog druk onderzoek wordt gedaan naar wat er gebeurd is rond het crowdfundplatform. De politie is nog druk doende om alle aangiften tegen Dream or Donate te bundelen en te bekijken of de bij Mastenbroek in beslag genomen informatie aanleiding geeft tot  een strafrechtelijk onderzoek. Mastenbroek wordt op dit moment niet gezien als verdachte, stelt de politie. Volgens een woordvoerder wordt in het onderzoek meegewogen dat Mastenbroek nu doende is om gedupeerden terug te betalen; dat proces wil de politie niet frustreren met een eventuele aanhouding.  

Shovel

Mastenbroek schrijft voorts dat hij inmiddels een elektrische shovel die op landgoed Oergoed in Witharen staat, heeft verkocht. Opbrengst: 25.000 euro. Dat geld is, inmiddels op de derdenrekening van advocatenkantoor De Vries & Kasem gestort, zo bevestigt advocaat Royce de Vries. Dat Amsterdamse kantoor behartigt de belangen van een groep mensen die op Dream or Donate geld inzamelden maar dat kwijtraakten door het plotselinge opheffen van de site. Het kantoor moet het geld verdelen onder de gedupeerden. ,,Het bedrag is nog niet de volledige schade die mijn cliënten geleden hebben, maar het is een positief signaal’’, stelt De Vries. Het kantoor neemt geen nieuwe Dream or Donate-cliënten meer aan. 

Contact

 ‘Broer’ Mastenbroek stelt voorts dat andere gedupeerden via Slack contact met hem moeten opnemen; hij zal hen dan direct schadeloos stellen. De verkoop van het landgoed met villa aan De Haar in Witharen moet daarvoor geld in het laatje brengen. Mastenbroek stelt dat er al bezichtigingen gepland zijn. De vraagprijs lag eerst op 950.000 euro maar is opgetrokken naar 1,1 miljoen euro omdat het object nu ook de kas en de tuinen vlak bij het perceel omvat. 

Commissie

Mastenbroek rekent op een ‘snelle’ verkoop. Mastenbroek waarschuwt gedupeerde inzamelaars wel dat  ‘uiteraard van het totaalbedrag de transactiekosten en commissie nog steeds in mindering gebracht zullen worden’. Ook vraagt hij nogmaals om geduld. Het crowdfundplatform Dream or Donate ging vorige week plotseling ‘op zwart’. Tientallen mensen die geld inzamelden voor goede doelen konden niet meer bij hun geld. Eigenaar Mastenbroek stelde te zijn gehackt en al maandenlang te worden afgeperst waardoor hij het platform wel moest sluiten. 

Bekijk hieronder wat Robert-Jan Mastenbroek op Marktplaats probeert te verkopen om de gedupeerden terug te kunnen betalen.

In samenwerking met indebuurt Zwolle