Volledig scherm
Onweersbuien in het Oosten van het land (archief) © anp

Drie keer code geel? Hoezo? 'We zijn geen waarzeggers'

Het Oosten van het land kreeg deze week herhaaldelijk te maken met Code Geel. De manier van het KNMI om te waarschuwen voor gevaarlijk weer op komst. Er viel echter geen druppel en er was geen donderslag te horen. ,,We zijn wettelijk verplicht om te waarschuwen als er 60 procent kans is op slecht weer", verdedigt Femke Goutbeek namens het KNMI de Code Geel-meldingen.

,,En we zijn geen waarzeggers. Als dan in de loop van de middag blijkt dat het meevalt met het weer, dan wordt het weer Code Groen. Code Geel is ook onze lichtste waarschuwing, waarbij we ervanuit gaan dat het mensen erop attendeert dat ze zelf alert zijn op de ontwikkelingen van het weer." Volgens Goutbeek meldt het instituut nooit zelf actief wanneer de code weer wijzigt. 

Persbureau

Het gaat anders als er sprake is van Code Rood. ,,Want als die geldt dan wordt dat opgepakt door het ANP. Het persbureau communiceert dan ook wanneer die code weer is opgeheven en dat wordt dan weer overgenomen door alle media. Met Code Geel is dat niet te doen. Het is de lichtste waarschuwing en is ook geen weeralarm. Code Geel komt tientallen keren voor per jaar, Code Oranje zo'n tien keer per jaar en Code Rood maar één of twee keer per jaar."

Richtlijnen

Het KNMI is wettelijk verplicht om te melden dat er sprake van naderend  gevaarlijk weer. ,,Er zijn richtlijnen wanneer wij de samenleving moeten waarschuwen. En bij Code Geel is dat als er 60 procent kans is op slecht weer. Dat betekent dat er altijd nog 40 procent kans is dat het meevalt. En dat er dus bijvoorbeeld 20 kilometer verderop een onweersbui voorbij trekt en jij er niks van merkt.''

In samenwerking met indebuurt Zwolle