Volledig scherm
PREMIUM
Museum de Fundatie ANP FERDY DAMMAN © Ferdy Damman

Drie musea in deze regio hebben mogelijk roofkunst in bezit

Drie musea in deze regio hebben mogelijk kunstwerken in bezit die voor of tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn geconfisqueerd van Joodse eigenaren. Liefst 163 Nederlandse musea deden de afgelopen tien jaar onderzoek naar mogelijke roofkunst of verkoop onder dwang in hun collecties.

Borden, Mozes en Willem II

De website van het project, Museale Verwervingen vanaf 1933, laat 172 objecten zien waarvan de musea niet met zekerheid kunnen zeggen wat de herkomst is. Het gaat onder meer om twee gedenkborden die in Museum De Waag in Deventer staan, het beeldhouwwerk Mozes in Museum de Fundatie en het schilderij Willem II te paard dat in Paleis Het Loo hangt.

  1. Cafébaas Bob: ‘Gemeente Zwolle laat toch Bibob-onderzoek naar mij doen‘
    PREMIUM

    Cafébaas Bob: ‘Gemeente Zwolle laat toch Bi­bob-onderzoek naar mij doen‘

    De gemeente Zwolle laat alsnog het landelijke bureau Bibob een nader onderzoek doen naar café Bruut. Dat staat volgens eigenaar Bob Kooistra in een mail die hij zaterdag van de gemeente heeft ontvangen. Burgemeester Henk Jan Meijer wil volgens hem de aangevraagde horecavergunning op dit moment niet verlenen omdat er nog te veel twijfels zijn. ,,Als gevolg van die twijfel heeft hij het onderzoek uitbesteed aan het landelijke bureau Bibob’’, zegt Kooistra.

In samenwerking met indebuurt Zwolle