Volledig scherm
PREMIUM
Museum de Fundatie ANP FERDY DAMMAN © Ferdy Damman

Drie musea in deze regio hebben mogelijk roofkunst in bezit

Drie musea in deze regio hebben mogelijk kunstwerken in bezit die voor of tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn geconfisqueerd van Joodse eigenaren. Liefst 163 Nederlandse musea deden de afgelopen tien jaar onderzoek naar mogelijke roofkunst of verkoop onder dwang in hun collecties.

Borden, Mozes en Willem II

De website van het project, Museale Verwervingen vanaf 1933, laat 172 objecten zien waarvan de musea niet met zekerheid kunnen zeggen wat de herkomst is. Het gaat onder meer om twee gedenkborden die in Museum De Waag in Deventer staan, het beeldhouwwerk Mozes in Museum de Fundatie en het schilderij Willem II te paard dat in Paleis Het Loo hangt.

  1. Muziekvereniging teleurgesteld door misverstand: Zwolse wethouder zegt af voor 100e verjaardag, maar stuurt wel collega
    PREMIUM

    Muziekvere­ni­ging teleurge­steld door misver­stand: Zwolse wethouder zegt af voor 100e verjaardag, maar stuurt wel collega

    Alles is uit de kast gehaald om stil te staan bij het 100-jarig bestaan van Muziekvereniging Voorwaarts in Zwolle. Maar perfect is het niet, vindt de vereniging. Het gemeentebestuur van de stad leek het te laten afweten en dat zorgde voor teleurstelling. Goed nieuws voor de club: het bleek te gaan om miscommunicatie. ,,Er komt toch een wethouder. Oké. Fijn dat ze die moeite hebben genomen", zegt voorzitter Henk van Raaij.

In samenwerking met indebuurt Zwolle