Volledig scherm
PREMIUM
Museum de Fundatie ANP FERDY DAMMAN © Ferdy Damman

Drie musea in deze regio hebben mogelijk roofkunst in bezit

Drie musea in deze regio hebben mogelijk kunstwerken in bezit die voor of tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn geconfisqueerd van Joodse eigenaren. Liefst 163 Nederlandse musea deden de afgelopen tien jaar onderzoek naar mogelijke roofkunst of verkoop onder dwang in hun collecties.

Borden, Mozes en Willem II

De website van het project, Museale Verwervingen vanaf 1933, laat 172 objecten zien waarvan de musea niet met zekerheid kunnen zeggen wat de herkomst is. Het gaat onder meer om twee gedenkborden die in Museum De Waag in Deventer staan, het beeldhouwwerk Mozes in Museum de Fundatie en het schilderij Willem II te paard dat in Paleis Het Loo hangt.

  1. Provincies geven miljoenen uit, maar wat doen ze nou eigenlijk?
    PREMIUM
    Video | Serie

    Provincies geven miljoenen uit, maar wat doen ze nou eigenlijk?

    Of het nou gaat om de aanleg van wegen, het laten rijden van treinen of bepalen waar ontwikkelaars woningen bouwen. De invloed van provincies in de regio is voor iedereen voelbaar. Ook komend jaar investeren provincies honderden miljoenen euro's. Desondanks blijft traditiegetrouw de helft van de kiezers weg tijdens de provinciale verkiezingen. ,,De enige manier om dat op te krikken is het invoeren van een opkomstplicht'', denkt hoogleraar Monique Leyenaar.

In samenwerking met indebuurt Zwolle