Dronken bestuurder (39) uit Staphorst bespuugt agenten na dollemansrit in Zwolle

Update & videoEen 39-jarige man uit Staphorst heeft donderdagavond onder invloed van alcohol flink huisgehouden in een bedrijfsbus op de Ceintuurbaan in Zwolle. Hij ramde bijna een ambulance, knalde daarna op een stilstaande auto voor een stoplicht waarvan de bestuurder naar het ziekenhuis moest en ging daarna agenten te lijf die hem aanhielden, waarbij hij hen ook nog eens bespuugde.

De man was tegen 22.00 uur vanaf de N35 de Ceintuurbaan opgereden waar vanwege werkzaamheden aan een spoorbrug in beide richtingen één rijbaan beschikbaar was. De bestuurder van de bedrijfsbus was daar volgens de politie al op de verkeerde weghelft bijna frontaal tegen een ambulance aangereden.

De ambulancechauffeur verklaarde dat hij ‘geen kant meer op kon’. Een ongeluk kon toen nog door de dronken bestuurder van de bus worden voorkomen, maar een kilometer verderop, bij de kruising met de Tesselschadestraat, was het wel raak.

Het verhaal gaat verder onder deze twee foto’s:

De man verzette zich hevig bij zijn aanhouding en spuugde naar agenten.
Volledig scherm
De man verzette zich hevig bij zijn aanhouding en spuugde naar agenten. © Stefan Verkerk
Door de klap waarmee de man met zijn bus op de personenauto knalde, vloog de auto een meter of vijftien over de weg.
Volledig scherm
Door de klap waarmee de man met zijn bus op de personenauto knalde, vloog de auto een meter of vijftien over de weg. © Stefan Verkerk

Gewond afgevoerd

De man knalde daar vol op een personenauto die voor een rood stoplicht stond te wachten. Door de klap kwam de auto vijftien meter verderop tot stilstand. De persoon die achter het stuur van de auto zat, moest gewond worden afgevoerd naar het ziekenhuis.

De beschonken bestuurder van de bedrijfsbus werd ook ter plekke nagekeken door ambulancepersoneel, maar hoefde niet mee naar het ziekenhuis. Omdat het agenten die ter plaatse kwamen, overduidelijk was dat de man had gedronken, wilden ze hem aanhouden.

Slaan, spugen, schoppen

In eerste instantie leek de man rustig mee te lopen naar de politieauto, maar daarna begon hij zich steeds heviger te verzetten. Agenten werden door hem bespuugd, geslagen en geschopt. Ook trapte de man tegen een politiemotor en een politieauto aan. Uiteindelijk kon de politie hem met veel mankracht in de auto krijgen waarna hij werd afgevoerd.

Politiewoordvoerster Anne Coenen: ,,Het bleek te gaan om een 39-jarige man uit de gemeenten Staphorst. Tegen hem is aangifte gedaan door ons wegens bedreiging en mishandeling. Wij zijn daarnaast in afwachting van de uitslag van een speekseltest die bij hem is afgenomen om te kijken of hij besmet is met corona. Wat dat betreft juicht de politie het toe als het wetsvoorstel wordt aangenomen dat het mogelijk maakt om mensen die expres naar agenten spugen of hoesten een verplichte test af te laten nemen.’’

Hier vond het ongeluk dat de man veroorzaakte, plaats:

In de bedrijfsbus werden geopende blikken bier aangetroffen naast de bestuurdersstoel en een kinderzitje op de achterbank.

Zowel de bedrijfsbus als de auto werden met forse schade door een berger weggesleept. Voor zover bekend is geen van de agenten gewond geraakt bij de aanhouding. Of er door het gespuug van de dronken bestuurder gevaar is ontstaan voor coronabesmetting bij de agenten, is nog niet bekend.

De klusbus waarin de man reed, liep na de botsing met een personen auto forse schade op.
Volledig scherm
De klusbus waarin de man reed, liep na de botsing met een personen auto forse schade op. © Stefan Verkerk
  1. Beste vriend geliquideerde Henk Wolters uit Zwolle doorbreekt stilte: ‘Het komt uit. Je verrader slaapt nooit’
    PREMIUM
    video & audio

    Beste vriend geliqui­deer­de Henk Wolters uit Zwolle doorbreekt stilte: ‘Het komt uit. Je verrader slaapt nooit’

    ,,Daar stonden ze Henk op te wachten. Bij de speedboot. Mensen die je koud willen maken hebben alle geduld van de wereld.” Regelmatig schrikt Zwollenaar Mario Roodveldt (64) ’s nachts zwetend wakker. Zijn beste kameraad Henk ‘Oortje’ Wolters werd op oudejaarsavond doorzeefd met meer dan twintig kogels. Aan het begin van zijn strafzaak, waarin Wolters hoofdverdachte was, doet hij voor het eerst zijn verhaal.

In samenwerking met indebuurt Zwolle