De route die een zwarte personenbus in Zwolle nam, maandagochtend. De rit eindigde in het water.
Volledig scherm
De route die een zwarte personenbus in Zwolle nam, maandagochtend. De rit eindigde in het water. © NewsUnited/Stefan Verkerk

Dronken bestuurder volgt in Zwolle route voor fietsers en stadsbus, maar rijdt achteruit het water in

UpdateDe route is bedoeld voor fietsers en stadsbussen, maar toch probeerde de dronken bestuurder van een zwarte bus het maandagochtend in alle vroegte in Zwolle. De man uit Oude Amstel wist een behoorlijke schadereeks op zijn naam te zetten. Een beschadigde fietstunnel, een kapotte slagboom en een nat pak. De drie foto’s in dit verhaal zeggen alles.

Bij de politie kwamen maandagochtend vroeg de nodige telefoontjes binnen via noodnummer 112. Een nogal hoog personenbusje was via de fietstunnel onder de Middelweg vanaf de wijk Aa-landen naar Holtenbroek gereden. Gevolg: ‘spoorvorming’ in het plafond van de tunnel.

Volledig scherm
© NewsUnited/Stefan Verkerk

De route die niet bij het busje paste, bracht de bestuurder kennelijk niet op andere gedachten: hij reed door. Bij de Klooienberglaan bij de Twistvliegbrug stuitte hij op een route voor stadsbussen. Aan zijn kant een slagboom, aan de andere kant van de brug een poller: zo’n ‘paal’ in de grond die alleen wegzinkt voor de echte bus. 

Die slagboom bleek geen partij voor het zwarte personenbusje. 

Volledig scherm
© NewsUnited/Stefan Verkerk

De poller aan de andere kant van de brug is van steviger materieel gemaakt. De bestuurder zag zijn route definitief geblokt en besloot achteruit te rijden. Ook dat was niet makkelijk, hij strandde dit keer definitief met zijn voertuig. Bij het achteruitrijden belandde hij in het water, tussen het riet. 

Volledig scherm
© NewsUnited/Stefan Verkerk

Einde verhaal. 

Bijna dan. Want te voet kon hij nog verder. De agenten die inmiddels dankzij de 112-telefoontjes waren gearriveerd op de plek waar de zwarte bus in het water ‘geparkeerd’ stond, troffen de bestuurder niet meer aan. Zelfs duikers van de brandweer werden ingezet voor de zoektocht in het water. 

De brokkenpiloot was te voet verder. 

Verderop 

Ook nu kwam hij niet ver. De agenten troffen hem een eindje verderop samen met zijn hond aan. De man is aangehouden en meegenomen naar het bureau. Uit de alcoholtest bleek dat de man flink gedronken had. Hij blies net boven de 1000 ug/l. In het verkeer is maximaal 220 ug/l toegestaan. De eerste zorg voor de hond is door agenten opgepakt. 

In samenwerking met indebuurt Zwolle