Volledig scherm
Het 'drugsschip' komt binnenkort naar Zwolle. © OM

Drugssmokkelboot wordt
opleidingsschip in Zwolle

Een in beslag genomen boot die vermoedelijk voor drugshandel is gebruikt, krijt een tweede leven als opleidingsschip bij de zeevaartopleidingen van het Deltion College in Zwolle. 

Het openbaar ministerie heeft besloten het schip weg te geven, in plaats van het te veilen zoals normaal gebeurt bij spullen van criminelen. Bij verkoop zou het schip opnieuw in verkeerde handen kunnen vallen. Ook is schenking aan een maatschappelijk doel een extra signaal dat criminaliteit niet loont. Het is de eerste keer dat justitie in beslag genomen spullen weggeeft. Dit gaat in de toekomst vaker gebeuren. 

Drugstransporten

De Sila Inua werd ooit ontworpen als poolexpeditieschip. In 2016 nam de politie het schip in beslag in een witwasonderzoek. De boot zou gebruikt zijn voor drugstransporten op zee. Daar leent het zich perfect voor want de boot is uitgerust met een kraan waarmee een kleine boot of pakketten te water gelaten kunnen worden. Ook zit in de bodem een ruimte van waaruit duikers ongezien het water in kunnen. 

Onderwijs

Vorig jaar besloot justitie de boot cadeau te doen aan het Scheepvaart en Transport College in Rotterdam, waar ook de Zwolse zeevaartopleidingen bij het Deltion College onder vallen. Besloten is om de boot in te zetten voor het onderwijs in Zwolle. ,,Alle onderdelen die je in de scheepvaart onder de knie moet hebben kunnen studenten op dit mooie schip in de praktijk brengen'', zegt directeur Astrid Kee van het STC.  De boot komt binnenkort in Zwolle te liggen, waarschijnlijk in het Zwartewater.

  1. Waarom wilde dieren vaker en vaker in onze koplampen verschijnen
    PREMIUM
    Vijf vragen

    Waarom wilde dieren vaker en vaker in onze koplampen verschij­nen

    Reeën, herten, zwijnen; het aantal wildaanrijdingen loopt op. Vorig jaar telde Stichting Wildaanrijdingen Nederland, die de cijfers bijhoudt voor Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant en Noord-Holland, al méér dodelijke wildaanrijdingen dan in 2017. Dit jaar lijkt dat aantal weer hoger te worden van 400 naar 500 dode dieren per maand, alleen al in het geregistreerde gebied. Hoe komt dat? Vijf vragen over wilde dieren in het zicht van onze koplampen.

In samenwerking met indebuurt Zwolle