Volledig scherm
Het pand van R10 krijgt een nieuwe invulling met huurders uit de muziekbranche. © Francisca Muller

Drumschool past perfect in 'R10 nieuwe stijl'

videoNu is het nog een kale lege ruimte maar Tim van Wijk ziet al helemaal voor zich hoe zijn leerlingen zich straks gaan uitleven op het drumstel, zonder dat iemand er last van heeft. Hij is een van de huurders van het 'nieuwe' R10. De voormalige cultuurwerkplaats wordt op dit moment opgeknapt voor ondernemers uit met name de muziekbranche. 

R10, tussen de IJsselhallen en de Gift City aan de Rieteweg, was jarenlang een plek waar kunstenaars een permanent of tijdelijk atelier hadden. Daar kwam een eind aan toen de gemeente het pand wilde slopen. Maar nu is toch besloten een deel ervan te laten staan omdat er met name uit de muziekhoek veel vraag is naar bedrijfsruimte. 

Isolatie

De komende tijd wordt het hoogbouwdeel van het gebouw gesloopt, de laagbouw wordt in units verhuurd. De huurders moeten zelf zorgen voor isolatie van hun ruimtes zodat ze geen last van elkaar hebben. Dat kan prima, zegt Tim van Wijk. In de unit die hij gaat huren komen drie geluiddichte ruimtes waar naar hartelust gedrumd kan worden. Zijn drumschool YouDrum zit nu aan de Westerlaan in het voormalige  postsorteercentrum. ,,We gebruiken er de oefenruimtes van Strikbeats. Maar die kunnen we na zeven uur 's avonds niet meer gebruiken en bovendien moeten we alles steeds opnieuw opbouwen. Hier kan ik een permanente  opstelling realiseren met studiofaciliteiten.'' In eerste instantie richt Van Wijk zich op zijn zeventig leerlingen maar hij sluit niet uit dat er ook een kruisbestuiving ontstaat met andere gebruikers van het gebouw. ,,Het is interessant om te kijken wat je samen kunt doen.''

Groene Welle

Ook de buitenruimte van R10 (het gebouw krijgt straks overigens een andere naam) wordt aangepakt. Studenten van de Groene Welle zorgen voor een nieuwe inrichting van de tuin. Eind dit jaar moet het complex helemaal klaar zijn.

  1. Eigenaar Zwolse coffeeshop De Pijp begrijpt angst uit de buurt: 'Nu ga ik me bewijzen’
    PREMIUM
    interview

    Eigenaar Zwolse coffeeshop De Pijp begrijpt angst uit de buurt: 'Nu ga ik me bewijzen’

    Of hij er nog wel zin in heeft, vragen we coffeeshophouder Roy Lensink (42). Hij haalt zijn schouders op. ,,Ja hoor, nu wel weer.’’ De weg naar de opening van de vijfde Zwolse coffeeshop De Pijp was een lange, met bovendien veel hobbels. En dan te bedenken dat Wezeper Lensink al jarenlang met dit idee rondloopt. In Assendorp werd hem de deur gewezen en ook een ander pand ging op het laatste moment niet door. ,,Het was een lange strijd.’’

In samenwerking met indebuurt Zwolle