Volledig scherm
PREMIUM
De sluizen bij Kornwerderzand in de Afsluitdijk. Vanuit Oost- en Noord-Nederland wordt al jaren gelobbyd om de sluizen te verbreden. Dat levert de regio honderden miljoenen euro op en een werkgelegenheidsimpuls van drieduizend arbeidsplaatsen. © Rijkswaterstaat

Duizenden nieuwe banen flinke stap dichterbij: Regio Zwolle blij met miljoenen voor bredere sluizen Afsluitdijk

De verbreding van de sluizen in de Afsluitdijk is een flinke stap dichterbij en daarmee ook de 3.000 extra banen die in de IJsselmeerregio wordt verwacht. Overheden en bedrijven uit de regio lobbyen er al jaren voor en nu trekt het kabinet nog eens 40 miljoen euro uit voor het project. Er is wel nog steeds een gat in de begroting van ongeveer net zo'n bedrag. De verbreding kost al met al meer dan 200 miljoen euro.

Deze krant kon zondagavond al melden dat de tientallen miljoenen zijn gereserveerd in de Voorjaarsnota. Minister Wopke Hoekstra van Financiën heeft de nota maandagmiddag naar de Tweede Kamer gestuurd. Eerder trok de regering al 30 miljoen euro uit voor de verbreding van de Lorentzsluizen bij Kornwerderzand en daar komt de 40 miljoen nu nog eens bovenop. Door het bedrijfsleven, gemeenten en de provincies Flevoland, Friesland en Overijssel is al ruim 70 miljoen toegezegd voor de klus. Het is nu aan de regio en minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) om het gat in de begroting te dichten.

In samenwerking met indebuurt Zwolle