Volledig scherm
© ANP XTRA

Duurzaam Zwols initiatief krijgt 15 mille

Uitrolbare zonnepanelen die op kunstgrasvelden of tennisbanen gelegd kunnen worden om schone energie te produceren én een extra zakcentje voor de clubkas van de sportvereniging opleveren. Dat idee krijgt vanuit het Stimuleringsfonds Initiatiefrijk Zwolle een bijdrage van 15.000 euro.

Het idee is afkomstig van eredivisievolleyballer Jelle Hilarius, Robert Colijn van Blauwvinger Energie en Jaap Fris en Niels Moshagen van bureau Mindt. "In principe zouden alle kunstgrasvelden, maar bijvoorbeeld ook tennisbanen, met het tapijt kunnen worden 'bekleed'als de velden niet worden bespeeld", pitchten de initiatiefnemers bij het college van B en W. 

Gewicht

Het initiatief is ontstaan vanuit een sporthackathon, vertelt Jelle Hilarius. "De casus die we voorgelegd kregen was hoe we zes ton bezuiniging op sportclubs in Zwolle op een andere manier zouden kunnen verwenlijken", aldus Hilarius. "Omdat het daarbij vaak ging om zaalhuur en veldhuur, bedachten we deze toepassing. De besparing op energiekosten levert de kosten voor zaal- of veldhuur op."Het plan moet nog verder uitgewerkt worden. "Er is een Engels bedrijf dat een dergelijk zonnepanelentapijt heeft ontwikkeld", zegt Hilarius. Maar dat is bedoeld voor het leger. Het is zo zwaar dat er een helicopter aan te pas moet komen. Dat is voor de meeste sportclubs nog niet haalbaar." Voorlopig wordt eerst onderzocht hoeveel de besparingen kunnen opleveren, daarna wordt pas verder gekeken naar daadwerkelijke productie. Daarvoor wordt de regionale tapijtindustrie benaderd en andere regionale initiatieven voor energieopslag. 

Met de bijdrage uit het lokale stimuleringsfonds zijn de initiatiefnemers er nog niet, in totaal is 50.000 euro nodig om alle organisatorische, technische en financiële voorwaarden in beeld te krijgen. De initiatiefnemers denken dat het idee wereldwijde toepassingsmogelijkheden heeft en hopen dat het ontwikkeld en geproduceerd kan worden in de regio Zwolle.

In samenwerking met indebuurt Zwolle