SWOL 1894 bestaat 125 jaar, zaterdag 21 september is het grote feest. Bea Swijnenberg (70) en Jochem van Zanten (83) zijn al respectievelijk 55 en 75 jaar lid, en nog altijd wekelijks actief in het water.
Volledig scherm
SWOL 1894 bestaat 125 jaar, zaterdag 21 september is het grote feest. Bea Swijnenberg (70) en Jochem van Zanten (83) zijn al respectievelijk 55 en 75 jaar lid, en nog altijd wekelijks actief in het water. © Frans Paalman

Een leven lang bij de zwemvereniging, SWOL 1894 viert 125-jarig jubileum

In 1894 begon het als Bad- en Zwemvereniging Zwartewater (BZZ), en na opsplitsingen en fusies viert de zwemvereniging als SWOL 1894 dit jaar haar 125-jarig bestaan. Zaterdag is de grote feestdag en reünie. Met twee leden die al hun hele leven in het water liggen, nemen we daar alvast een voorschot op.

,,Zij hoorde bij het uitschot, die hadden de kop verkeerd”, plaagt Jochem van Zanten (83) op weg naar het bad in de Vrolijkheid, waar de foto genomen wordt. ‘Zij’ is Bea Swijnenberg (70), en net als Van Zanten ligt ze nog wekelijks in het water. Ze zijn respectievelijk al 75 en 55 jaar lang lid, en vertellen een groot deel van het verhaal van de vereniging. Bijvoorbeeld over de opsplitsing van de Zwolse Zwem- en Poloclub (ZZ&ZP) vanuit BZZ.

Uit dat verleden komt het plaagstootje van Van Zanten. Hij hoorde bij BZZ, zij zat bij ZZ&ZP. Die laatste club splitste zich in 1961 af van BZZ. Beide herinneren zich nog dat die scheiding wat haat en nijd opleverde. Desondanks trokken beide verenigingen relatief snel weer samen op; vanaf 1975 bundelden beide prestatieve delen de krachten, en in 1990 gingen de verenigingen helemaal weer samen verder onder de huidige naam SWOL 1984, met waterpolo, wedstrijdzwemmen, synchroonzwemmen en masters- en conditiezwemmen. 

Zwemhuwelijk

,,Als 8-jarig jongetje kwam ik bij de vereniging, in het openluchtbad. Daar had je toen een drijvend middenschot, om meiden en jongens te scheiden”, haalt de 83-jarige veteraan herinneringen op. Hij vertelt over de veranderde spelregels, de reis naar uitwedstrijden in Groningen achter in een bestelwagen van toenmalige voorzitter Hennie Mateboer (‘de deur stond op een kiertje’) en het moment dat een teamgenoot na een hartstilstand in zijn armen overleed. Zijn hoogtepunt? Het vinden van zijn 2,5 jaar geleden overleden vrouw. ,,Zij zwom bij De Reest, in Meppel. Ze trainden in Zwolle, wij hadden als een van de weinigen een overdekt bad. Op woensdagavonden zag ik haar. ‘Een mooi stuk’, dacht ik. Het werd een zwemhuwelijk van 54 jaar.”

Quote

Op mijn 48ste wilde ik het rustiger aan doen en ging ik naar het tweede. Maar de praktijk was dat ik daardoor elke zaterdag twee wedstrij­den speelde

Bea Swijnenberg (70), SWOL 1894

Ook Swijnenberg beschikt over een vloed aan herinneringen. De secretaris, trainster van de masters en (nog altijd) speelster van dames 4 schreef het jubileumboek (zie kader), en raakt evenals Van Zanten niet uitgepraat over SWOL. ,,Van het Zwartewater naar het huidige Almelose Kanaal, het Stilobad aan de Turfmarkt, Aa-bad, het Hanzebad, en nu de Vrolijkheid”, somt ze de locaties door de jaren heen op. Zelf won ze zwemmend goud op de Koninkrijksspelen, ze deed mee aan EK’s masterszwemmen en speelde tot haar 50ste in het eerste waterpoloteam. ,,Op mijn 48ste wilde ik het rustiger aan doen en ging ik naar het tweede. Maar de praktijk was dat ik daardoor elke zaterdag twee wedstrijden speelde; toch ook nog bij het eerste.”

Sociëteit 

De twee prijzen het familiegevoel bij de vereniging met zo’n zeshonderd leden. ,,Iedereen helpt elkaar, van schoonzwemmen tot waterpolo”, verklaart Swijnenberg. En Van Zanten traint nog met mannen die hij kent uit zijn begintijd. ,,Een sociëteit”, zo noemt hij het. ,,Ik ga tijdens trainen iets eerder het water uit, dan zet ik de frituur aan en tap ik wat biertjes. Iedereen wat geld in de pot. De donderdagavond is van mij. Daar ga ik mee door tot ik niet meer kan.”

Reünie en jubileumboek SWOL 1894

SWOL 1894 sluit haar jubileumjaar zaterdag 21 september af met een feestdag in de Vrolijkheid. Activiteiten voor de jeugd, een receptie voor (oud)leden en relaties, een buffet en een feestavond kleuren het jubileumfeest. De presentatie van het jubileumboek, gemaakt door Swijnenberg, vindt ook op deze dag plaats. SWOL nodigt alle mensen die in welke vorm dan ook bij de vereniging betrokken zijn geweest, uit om vanaf 16.30 uur de receptie, het buffet en het feest mee te maken. Kaarten en het boek zijn te bestellen via eventbrite.nl.

In samenwerking met indebuurt Zwolle